Hanzelijn officieel geopend

De koningin is de eerste officiële reiziger in haar eigen koninklijke trein»
De koningin is de eerste officiële reiziger in haar eigen koninklijke trein ANP

De Hanzelijn, de spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, is officieel geopend door koningin Beatrix. Zij deed dat door met een druk op een oranje knop een clip van een videokunstenaar af te spelen.

De koningin kwam rond 11.30 uur met de koninklijke trein aan op station Lelystad. Na de officiële opening vertrok zij weer per koninklijke trein, samen met vertegenwoordigers van NS en ProRail en een paar basisschoolleerlingen. De trein maakte vervolgens stops op de stations van Dronten, Kampen Zuid en station Zwolle.

Zaterdag kan iedereen de hele dag gratis op het traject reizen. De 50 kilometer lange lijn verbindt Lelystad met Zwolle en verkort de reistijd tussen Groningen en de Randstad met een minuut of tien.

ProRail bouwde de afgelopen zes jaar aan de spoorlijn en 88 bouwwerken, zoals stations in Dronten en Kampen, de Drontermeertunnel en de Hanzeboog, de opvallende rode spoorbrug tussen Hattem en Zwolle.

Deel deze pagina

Video

  • video Eerste treinrit over Hanzelijn De Hanzelijn, de spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, is officieel geopend door koningin Beatrix.
  • video Koningin Beatrix opent Hanzelijn Koningin Beatrix heeft de Hanzelijn geopend. Zij was de eerste reiziger op het traject. Vanaf komend weekend... is het nog maar een half uurtje van Lelystad naar Zwolle.

Audio

  • NS over Hanzelijn: langgekoesterde wens in vervulling 50 kilometer nieuw spoor verbindt vanaf vandaag Lelystad met Zwolle. Dat is de Hanzelijn, die door Koningin Beatrix officieel is... geopend. Zij kwam voor die gelegenheid met haar eigen Koninklijke trein. Verslaggever Matthijs Holtrop mocht mee.

Video en Audio

Meer video en audio