Onderzoek 'Alphen' openbaar

Tijdens een bijeenkomst bij winkelcentrum De Ridderhof worden de slachtoffers van de schietpartij van 9 april herdacht.»
Tijdens een bijeenkomst bij winkelcentrum De Ridderhof worden de slachtoffers van de schietpartij van 9 april herdacht. NOS

Het onderzoeksrapport van de rijksrecherche naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn wordt openbaar gemaakt. Dat heeft minister Opstelten toegezegd aan de Tweede Kamer.

Slachtoffers van de schietpartij kondigden vanochtend een kort geding aan om inzage te krijgen in het rapport. Ze willen vooral weten hoe Tristan van der Vlis aan een wapenvergunning kon komen, terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

Mediation

Op vragen van de regeringspartijen VVD en PvdA zei Opstelten dat hij streeft naar maximale transparantie. Hij wil ook bemiddeling om de verhouding tussen de slachtoffers en de Staat weer goed te krijgen.

In april 2011 schoot Van der Vlis in winkelcentrum Ridderhof zes mensen dood en daarna zichzelf. De Rijksrecherche concludeerde dat de politie fouten heeft gemaakt. Nabestaanden en slachtoffers waren boos omdat ze het rapport niet mochten inzien.

Letselschade-expert Orlando Kadir, die de slachtoffers begeleidt, zegt dat het aanbod voor mediation positief wordt ontvangen. Het kort geding gaat voorlopig gewoon door, totdat de gevraagde stukken echt worden overgedragen. "Eerst zien, dan geloven", zegt Kadir.

Deel deze pagina

Audio

  • Nabestaanden Alphen mogen politieonderzoek inzien De nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn mogen het politie-onderzoek over de zaak inzien. Dat... heeft minister Opstelten van Justitie beloofd. De nabestaanden dreigden vanochtend met een kort geding om inzicht in het politierapport. Dat is nu niet meer nodig, zegt minister Opstelten. De nabestaanden willen de stukken eerst in handen hebben voor ze afzien van het kort geding, zegt verslaggever Ilan Sluis.

Video en Audio

  • » Nederland is een minuut stil Video Nederland rouwt vandaag om de doden van de vliegtuigramp in Oekraïne. Overal in Nederland werd...23 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Harde sancties Oekraïne voor Rusland Video Premier Jatsenjoek heeft aangekondigd dat de Oekraïense regering nieuwe sancties treft tegen...23 jul 2014, 47 keer afgespeeld
  • » Koning en koningin zichtbaar geraakt Video Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn geraakt door de ceremonie voor de slachtoffers van...23 jul 2014, 8171 keer afgespeeld

Meer video en audio