Nog 7 vermisten na aanvaring

Reddingswerkers borgen vannacht vier dode bemanningsleden»
Reddingswerkers borgen vannacht vier dode bemanningsleden NOS

Op de Noordzee wordt het zoeken naar de vermisten van het scheepsongeluk vanochtend hervat. Vannacht zijn dertien overlevenden en vier dode bemanningsleden geborgen. Zeven mensen worden nog vermist. De kans dat zij nog in leven zijn is vrijwel nul, zegt de Kustwacht.

Bij de zoektocht worden een vliegtuig, twee helikopters en twee reddingsboten ingezet. Het weer is ongunstig. Op zee is het windkracht zes en het zicht wordt belemmerd door sneeuwbuien.

Onderkoeld

Gisteravond kwam op 65 kilometer uit de kust van Zeeland een autovrachtschip in aanvaring met een containerschip. Het vrachtschip zonk bijna meteen. Dertien opvarenden konden zich redden met reddingsvlotten.

De elf anderen konden het schip niet meer verlaten of kwamen in het water terecht. Dat is zo koud dat mensen die geen speciaal pak dragen, snel onderkoeld raken en verdrinken.

Bij de reddingsactie van vannacht waren drie schepen van de KNRM, twee marineschepen, een vliegtuig van de kustwacht en vijf helikopters betrokken. Er werd met zoeklichten en infraroodcamera's naar slachtoffers gezocht. De zoektocht werd om 03.00 uur gestaakt.

Oorzaak onbekend

Het gezonken vrachtschip Baltic Ace voer onder de vlag van de Bahama's en was van Zeebrugge in België op weg naar Finland. Het containerschip voer van Schotland naar Antwerpen. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Het vrachtschip ligt niet al te diep op een kruispunt van twee drukbevaren routes. Het scheepvaartverkeer wordt voor het wrak gewaarschuwd door een schip van de Kustwacht. Later worden om het wrak boeien uitgezet.

Rijkswaterstaat heeft contact opgenomen met de eigenaar van het schip. De eigenaar moet een plan van aanpak indienen voor de berging.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Je wilt toch iemand vinden' Eric Rodenhuis, schipper van de reddingboot van Stellendam, keerde vannacht met zijn bemanning terug van de... zoekactie op de Noordzee. Hij vertelt over wat hij en zijn mannen meemaakten. Rodenhuis is één van de tien beroepsschippers in dienst van de KNRM. Station Stellendam rukt zo'n zestig tot zeventig keer per jaar uit. De andere bemanningsleden zijn allen vrijwilligers.
  • video 'Zoeken en hopen dat je wat tegenkomt' De mannen van de reddingsboot Antoinette zochten afgelopen nacht naar overlevenden van de Baltic Ace.

Audio

  • KNRM: er worden nog 7 mensen vermist Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) over de stand van zaken met betrekking tot het gezonken... containerschip de Baltic Ace en mogelijke overlevenden. De kans om nog overlevenden te vinden is uiterst klein, zegt hij.

Video en Audio

Meer video en audio