Kort geding slachtoffers Alphen

In april 2011 richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in De Ridderhof»
In april 2011 richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in De Ridderhof ANP

Slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn beginnen een kort geding tegen de staat. Ze willen inzage in het onderzoeksrapport van de rijksrecherche. De slachtoffers krijgen steun van de VVD en PvdA in de Tweede Kamer.

De slachtoffers willen vooral weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat de politie de schutter een wapenvergunning gaf, terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

Inzage

In april 2011 schoot Tristan van der Vlis in winkelcentrum Ridderhof zes mensen dood en daarna zichzelf. De politie heeft fouten gemaakt, concludeerde de Rijksrecherche, maar het rapport hebben de nabestaanden en andere slachtoffers nooit mogen inzien.

Letselschade-expert Orlando Kadir spant een kort geding aan namens 41 nabestaanden en andere slachtoffers. Hij wil inzage in het volledige rapport en maakt er bezwaar tegen dat de nabestaanden alleen een korte samenvatting van de officier van justitie hebben gekregen.

Mediator

De twee regeringsfracties in de Tweede Kamer staan achter de slachtoffers. Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA zal minister Opstelten vanochtend nog vragen om de slachtoffers hun zin te geven.

Ook Ard van der Steur van de VVD vindt dat alle informatie die nodig is op tafel moet komen. Hij pleit ervoor dat de minister een mediator aanstelt, om te voorkomen dat de slachtoffers en de staat tegenover elkaar komen te staan.

Volgens Van der Steur moet de overheid juist opkomen voor de belangen van de slachtoffers. Van der Steur vreest dat door de opstelling van het Openbaar Ministerie de indruk ontstaat dat de overheid iets te verbergen heeft.

Deel deze pagina

Video

Kort geding slachtoffers Alphen tegen de Staat

41 slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn beginnen een kort geding tegen de Staat. Ze willen... inzage in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Hun belangrijkste vraag is: hoe heeft het heeft kunnen gebeuren dat de politie de schutter een wapenvergunning gaf, terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

Audio

  • Letselschade-expert: triest dat er kort geding nodig is Slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn beginnen een kort geding tegen de Staat. Zij willen inzage in alle rapporten... en onderzoeken naar de schietpartij. Tristan van der V. schoot in april vorig jaar 22 mensen neer, van wie er zes overleden. Daarna pleegde hij zelfmoord. Verslaggever Michiel Breedveld gaat terug naar die bewuste dag en spreekt met letselschade-expert Olando Kadir.
  • 'Overheid moet transparant en controleerbaar zijn' Slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn beginnen een kort geding tegen de Staat. Ze willen inzage in het... onderzoeksrapport van de rijksrecherche. Hun belangrijkste vraag is: hoe heeft het heeft kunnen gebeuren dat de politie de schutter een wapenvergunning gaf, terwijl bekend was dat hij psychiatrische problemen had. Letselschade-expert Olando Kadir vertegenwoordigt 41 slachtoffers en nabestaanden. Volgens Kadir zijn antwoorden op vragen ook van belang voor de verwerking van het trauma. De slachtoffers krijgen steun van de twee regeringsfracties in de Tweede Kamer, de VVD en de PvdA.

Video en Audio

Meer video en audio