'Syrische leger stopt sarin in bom'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton heeft president Assad al gewaarschuwd»
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton heeft president Assad al gewaarschuwd AFP

Het Syrische leger treft voorbereidingen voor het inzetten van chemische wapens tegen de bevolking. Dat zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen in verschillende media.

Volgens de functionarissen heeft het Syrische leger onderdelen voor het dodelijke zenuwgas sarin in vliegtuigbommen geladen, maar zijn deze bommen nog niet aan boord van vliegtuigen. Het leger zou orders afwachten van president Assad, aldus de anonieme Amerikaanse bronnen.

Dodelijk gas

Sarin is een extreem dodelijk gas. In 1988 gebruikten de troepen van de Iraakse dictator Saddam Hussein sarin tegen de Koerdische inwoners van Halabja. Vijfduizend Koerden kwamen bij de aanval om het leven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton liet weten dat als Assad het bevel geeft om de wapens in te zetten, hij daarmee "een cruciale grens overschrijdt".

Eerder waarschuwde de Amerikaanse president Obama zijn Syrische collega de chemische wapens niet in te zetten tegen de bevolking. Assad ontkende deze week dat hij plannen heeft in die richting.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 2112 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 4037 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 12638 keer afgespeeld

Meer video en audio