'Syrische leger stopt sarin in bom'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton heeft president Assad al gewaarschuwd»
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton heeft president Assad al gewaarschuwd AFP

Het Syrische leger treft voorbereidingen voor het inzetten van chemische wapens tegen de bevolking. Dat zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen in verschillende media.

Volgens de functionarissen heeft het Syrische leger onderdelen voor het dodelijke zenuwgas sarin in vliegtuigbommen geladen, maar zijn deze bommen nog niet aan boord van vliegtuigen. Het leger zou orders afwachten van president Assad, aldus de anonieme Amerikaanse bronnen.

Dodelijk gas

Sarin is een extreem dodelijk gas. In 1988 gebruikten de troepen van de Iraakse dictator Saddam Hussein sarin tegen de Koerdische inwoners van Halabja. Vijfduizend Koerden kwamen bij de aanval om het leven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton liet weten dat als Assad het bevel geeft om de wapens in te zetten, hij daarmee "een cruciale grens overschrijdt".

Eerder waarschuwde de Amerikaanse president Obama zijn Syrische collega de chemische wapens niet in te zetten tegen de bevolking. Assad ontkende deze week dat hij plannen heeft in die richting.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 2913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 554 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 1755 keer afgespeeld

Meer video en audio