Zoeken naar vermisten gestaakt

Met reddingsboten werd afgelopen nacht gezocht naar opvarenden van de Baltic Ace»
Met reddingsboten werd afgelopen nacht gezocht naar opvarenden van de Baltic Ace Defensie

Het zoeken naar zeven overlevenden van de aanvaring van een vrachtschip en een containerschip op de Noordzee is gestaakt. "De kans dat we nog overlevenden vinden is vrijwel nul'', zegt Peter Verburg van de Kustwacht.

De vliegtuigen, helikopters en reddingsboten van de KNRM zijn inmiddels terug naar de basis. In de ochtend wordt de zoektocht hervat. Twee marineschepen blijven in de buurt van het wrak.

Aanvaring

Om 19.40 uur gisteravond kwamen een vrachtschip en een containerschip met elkaar in aanvaring. Het vrachtschip is gezonken. Zeker vier opvarenden kwamen daarbij om het leven. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen. Zeven opvarenden worden nog vermist.

"Het water is koud, het weer is slecht en omdat de aanvaring zo plots gebeurde, kunnen we ervan uitgaan dat ze niet de tijd hadden om overlevingspakken aan te trekken", aldus Verburg.

Dertien overlevenden zijn uit het water of van vlotten gehaald door helikopters. Bij de reddingsactie zijn drie schepen van de KNRM, twee marineschepen, een vliegtuig van de kustwacht en vijf helikopters betrokken.

Schade

Het containerschip heeft flinke schade opgelopen maar maakt geen water. Dit schip helpt mee met zoeken naar vermisten.

Het gezonken vrachtschip voer onder de vlag van de Bahama's en heet Baltic Ace. Het was van Zeebrugge, in België, op weg naar Finland. Het containerschip voer van Schotland naar Antwerpen. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Er wordt alleen nog gezocht naar lichamen' Op de Noordzee is het zoeken naar overlevenden van de aanvaring van een vrachtschip en een containerschip... opgeschort. Gisteravond kwamen de schepen met elkaar in aanvaring. Het vrachtschip is gezonken. Zeker vier opvarenden kwamen daarbij om het leven. Verslaggever Henrik Willem Hofs is in Rotterdam.
  • video 'Vier stoffelijke overschotten geborgen' Na de aanvaring op de Noordzee zijn zeker vier doden gevallen, meldt Peter Verburg van de Kustwacht. Zeven... opvarenden van vrachtschip Baltic Ace worden nog vermist, maar door de koude is er nog weinig hoop om hen levend te vinden.

Audio

  • Havenbedrijf R'dam: relatief weinig ongelukken op Noordzee Het containerschip de Baltic Ace is zo'n 65 kilometer voor de Nederlandse kust gezonken ter hoogte van Rotterdam. De Noordzee is de... druksbevaren zeeroute ter wereld en veel schepen doen Rotterdam aan. Volgens Sjaak Poppe van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam ligt de plek waar het schip is gezonken ver bij de vaargeul naar de haven vandaan en kunnen zeeschepen de haven gewoon aandoen.
  • KNRM: er worden nog 7 mensen vermist Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) over de stand van zaken met betrekking tot het gezonken... containerschip de Baltic Ace en mogelijke overlevenden. De kans om nog overlevenden te vinden is uiterst klein, zegt hij.
  • Schipper: we zijn er meteen op af gevaren Een gesprek met de schipper René Sperling van vissersvaartuig OD 6 over de aanvaring tussen een vrachtschip en een containerschip... op de Noordzee.

Video en Audio

Meer video en audio