Architect Oscar Niemeyer overleden

Oscar Niemeyer (15 december 1907 - 5 december 2012)»
Oscar Niemeyer (15 december 1907 - 5 december 2012) EPA

In Rio de Janeiro is de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer op 104-jarige leeftijd overleden.

De op 15 december 1907 geboren Niemeyer geldt als pionier van de moderne architectuur. In de jaren 40, 50 en 60 maakte hij opzienbarende gebouwen, die soms meer op enorme beeldhouwwerken leken. Zijn belangrijkste leermeester was de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, een functionalist.

Brasilia

Niemeyers naam is voorgoed verbonden aan de futuristische nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasilia, waarvoor hij tientallen belangrijke gebouwen ontwierp. Een van de hoogtepunten is de kathedraal van Brasilia. Hij was een van de eersten die werkten met gewapend beton, maar hij wist er weelderige vormen mee te maken.

Andere beroemde gebouwen van Niemeyer zijn de Sambadrome in Rio de Janeiro (waar de jaarlijkse carnavalparade wordt gehouden), het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York en het MAC, het museum voor moderne kunst in Niterói (een voorstad van Rio de Janeiro). Dat museum ontwierp hij in 1996, toen hij al 89 was.

Parijs

Tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985 woonde de communist Niemeyer in Parijs. Van daaruit leidde hij allerlei bouwprojecten in andere landen.

Na terugkeer in Brazilië volgde een nieuwe creatieve periode, waaraan nu pas een einde is gekomen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Gebouwen Niemeyer vaak niet mensvriendelijk' Pionier van de moderne architectuur Oscar Niemeyer is in zijn woonplaats Rio de Janeiro overleden. De architect ontwierp onder meer... regeringsgebouwen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia en het VN-hoofdkwartier in New York. Hij werkte veel met beton. Je kunt niet van zijn gebouwen houden, maar volgens Latijns-Amerika correspondent Kees Elenbaas vergeet je ze nooit meer.

Video

Architect Oscar Niemeyer overleden

In Brazilië is de architect Oscar Niemeyer overleden. Niemeyer, die 104 werd, geldt als pionier van de moderne architectuur.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3425 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4402 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3527 keer afgespeeld

Meer video en audio