Kamer wil af van brievenbusfirma's

Bedrijven van internationale sterren als The Rolling Stones zijn in Nederland gevestigd.»
Bedrijven van internationale sterren als The Rolling Stones zijn in Nederland gevestigd. Lessio - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc

De Tweede Kamer wil af van zogeheten brievenbusfirma's. Ze worden door buitenlandse bedrijven gebruikt om de belasting te ontwijken.

De bedrijven zijn alleen op papier in Nederland gevestigd, en profiteren zo van het gunstige belastingklimaat. In totaal gaat er in de brievenbusfirma's meer dan 12.000 miljard euro per jaar om.

Een meerderheid van VVD, PvdA en SP wil de belastingontwijking aanpakken. Bedrijven die na een paar jaar nog steeds alleen een brievenbus in Nederland hebben, moeten weg of extra zwaar worden belast.

PvdA-Kamerlid Groot zei in Nieuwsuur dat de brievenbusfirma's schadelijk zijn voor het imago van Nederland. De Europese Commissie heeft zich al beklaagd over het Nederlandse belastingklimaat.

Ook de bedrijven van internationale sterren als The Rolling Stones en U2 maken gebruik van het gunstige belastingregime in Nederland.

Deel deze pagina

Video

Tweede Kamer wil af van brievenbusfirma's

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan brievenbusfirma's in Nederland waarmee buitenlandse bedrijven de... belasting in eigen land ontwijken. Jaarlijks stroomt er op die manier tienduizend miljard euro door ons land.

Video en Audio

Meer video en audio