Doden bij rellen paleis Caïro

Aanhangers en tegenstanders van president Morsi bekogelen elkaar.»
Aanhangers en tegenstanders van president Morsi bekogelen elkaar. AFP

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn bij rellen bij het presidentieel paleis zeker vijf doden gevallen. Meer dan 400 mensen raakten gewond. Aanhangers en tegenstanders van president Morsi bekogelden elkaar met benzinebommen en stenen. De oproerpolitie probeerde de twee kampen uit elkaar te houden.

Gisteravond zijn drie adviseurs van de president opgestapt uit protest tegen de manier waarop Morsi de crisis aanpakt. Daarmee komt het aantal presidentiële adviseurs dat is opgestapt vanwege de ontstane crisis op zes.

Sit-in

Morsi is sinds gisterochtend weer aan het werk in het paleis in het noorden van Caïro. Gisteravond demonstreerden tienduizenden Egyptenaren bij het paleis tegen de nieuwe ontwerpgrondwet. De organisatoren van de actie noemden het "een laatste waarschuwing voor Morsi".

Na een oproep van de Moslimbroederschap trokken aanhangers van Morsi naar het paleis om hun president te verdedigen. Demonstranten die een sit-in hielden, werden bij het paleis verdreven door aanhangers van Morsi. Daarna braken er rellen uit.

Failliet

Oppositiegroepen geven Morsi de schuld van het geweld. Ze zeggen dat ze willen onderhandelen als de president zijn nieuwe bevoegdheden opgeeft, de goedkeuring van de concepttekst van de grondwet wordt teruggedraaid en het referendum op 15 december over die nieuwe grondwet wordt uitgesteld.

De Egyptische vicepresident heeft gezegd dat de omstreden grondwet nog kan worden aangepast, om aan de eisen van de tegenstanders tegemoet te komen.

Mohamed El Baradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA en Nobellaureaat, heeft gezegd dat de "opzettelijke aanval" op de demonstranten het failliet van het regime aantoont.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1225 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 6799 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2454 keer afgespeeld

Meer video en audio