Inwoners Damascus zonder stroom

De Syrische president Assad»
De Syrische president Assad PanARMENIAN_Photo / Flickr creative commons by-nc-nd

De Syrische hoofdstad Damascus heeft te kampen met de ergste stroomonderbrekingen sinds de burgeroorlog in het land uitbrak, nu bijna twee jaar geleden. Delen van Damascus hebben soms meer dan acht uur per dag geen stroom.

Dat geldt ook voor het deel van de stad waar het regeringscentrum van president Assad is. Twee weken geleden waren ook al stroomonderbrekingen, maar die duurden niet langer dan vier uur.

Ministerie van Elektriciteit

Volgens het ministerie van Elektriciteit veroorzaken gewapende terroristen de stroomonderbrekingen. Ze zouden onder meer hoogspanningsleidingen hebben vernield in het zuidelijke deel van Damascus.

De stroomuitval gaat gepaard met hevige gevechten in de hoofdstad die nu al dagen duren. Opstandelingen proberen het centrum binnen te dringen via de buitenwijken. Gevechtsvliegtuigen reageren daarop met bombardementen.

Brandstof

Nu er minder stroom is, is de vraag naar brandstof gestegen. Er zou inmiddels een tekort zijn. Inwoners van de stad zitten daardoor onder meer zonder verwarming. Er zijn uit heel Damascus meldingen van lange rijen bij benzinestations. Vanwege het tekort heeft de overheid de benzineprijzen verhoogd.

Het brandstoftekort is mede veroorzaakt door sancties die de Verenigde Staten en Europa het land hebben opgelegd. Er komt nog wel diesel en benzine binnen vanuit Iran, bondgenoot van Syrië, maar lang niet genoeg om iedereen te voorzien.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 7357 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 666 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 714 keer afgespeeld

Meer video en audio