Ophef om breekbare kerstboom

De boom is gemaakt van 5000 gebruikte borden en kopjes.»
De boom is gemaakt van 5000 gebruikte borden en kopjes. VRT

In de Belgische stad Hasselt is ophef ontstaan over een experimentele kerstboom in het centrum van de stad, meldt omroep VRT. De boom is gemaakt van 5000 gebruikte borden en kopjes.

De zogenoemde 'smaakboom' is 9 meter hoog en heeft een omtrek van 6 meter. Hasselt heeft zichzelf benoemd tot hoofdstad van de smaak en wilde daarom eens wat anders dan de traditionele kerstboom.

'Schandalig'

Inwoners van de stad vertellen aan de VRT dat ze toch liever een gewone boom op de Grote Markt hadden gezien. "Ik vind het schandalig. Dit is geen Kerstmis meer. Een kunstwerk mag, maar dan op een ander moment, bij een andere gelegenheid", zegt een Hasselaar.

Een andere man vindt het ook een raar gezicht. "Het is wel iets vreemds ja, een kerstboom met borden. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. En ik ben niet de enige, als ik de mensen zo zie kijken."

De bedenker van het kunstproject, Stefan Vanbergen, heeft bewust geen gewone kerstboom neergezet. "Heel de stad baadt al in de kerstsfeer. Dus sowieso is er al heel veel sfeer. Dit is iets nieuws en dat lokt altijd veel reacties uit, zowel positieve als negatieve. Maar dat is goed: er wordt over gesproken."

Vandalisme

De politie van Hasselt vreest dat de breekbare boom het mikpunt zal worden van vandalisme. Om de 'smaakboom' goed in de gaten te kunnen houden, is een beveiligingscamera op de Grote Markt naar het kunstwerk gedraaid.

Het is niet de eerste kerstboom die ophef veroorzaakt in België. In Brussel plaatste het stadsbestuur dit jaar een futuristische 25-meter hoge constructie van stalen kubussen, in plaats van de traditionele kerstboom. Ook dat leidde tot veel kritiek.

Deel deze pagina

Video

Alternatieve kerstboom leidt tot discussie in Hasselt

In de Belgische stad Hasselt is ophef ontstaan over een experimentele kerstboom in het centrum van de stad. De boom is gemaakt van... 5000 gebruikte borden en kopjes. Een reportage van de VRT.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 497 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 618 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 345 keer afgespeeld

Meer video en audio