Jazz-musicus Brubeck overleden

Brubeck was bekend van nummers als Take Five en Unsquare Dance.»
Brubeck was bekend van nummers als Take Five en Unsquare Dance. AFP

In de Amerikaanse staat Connecticut is jazzpianist en componist Dave Brubeck overleden. Hij was bekend van nummers als Take Five en Unsquare Dance. Morgen zou hij 92 zijn geworden.

De manager van Brubeck maakte zijn overlijden bekend. De jazz-grootheid overleed vanochtend in een ziekenhuis in Norwalk aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was in het ziekenhuis op weg naar een afspraak met zijn cardioloog.

Klassiek

Brubeck combineerde onder meer elementen van klassieke muziek en jazz. De wonderlijke, uitdagende composities bepaalden de muziek in de jazz-clubs in de jaren 50 en 60.

Hij vormde het Dave Brubeck Quartet in 1951. Saxofonist Paul Desmond schreef het nummer Take Five dat hun bekendste nummer werd.

Time

Brubeck was de eerste moderne jazz-musicus die op de cover van het magazine Time stond in 1954. In 1959 kwam het album Time Out uit, de eerste jazz-lp die meer dan een miljoen keer werd verkocht. Het is nog steeds een van de best verkochte jazz-albums aller tijden.

In latere jaren componeerde Brubeck ook stukken voor onder meer opera's en ballet.

Sovjetdiner

In 1988 speelde hij op een diner in Moskou dat de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan had georganiseerd ter ere van Sovjetleider Michail Gorbatsjov.

Brubeck bleef tot op hoge leeftijd concerten geven ondanks zijn zwakke gezondheid.


Deel deze pagina

Video

Jazzlegende Dave Brubeck overleden

Het is waarschijnlijk een van de meest bekende en meest gespeelde jazzcomposities. 'Take Five' van het Dave Brubeck Quartet. Dave... Brubeck componeerde het niet zelf, maar hij werd er wel wereldberoemd mee. De jazzcomponist en pianist overleed vandaag. Morgen zou hij 92 zijn geworden.

Audio

  • 'Dave Brubeck verrijkte de jazz' Je kunt er bijna niet op dansen, er wordt niet bij gezongen en toch werd het een wereldhit: Take Five uit 1959 van het Brubeck... Quartet. De naamgever van deze wereldberoemde band is aan hartfalen overleden: jazzpianist en componist Dave Brubeck. Hij was een pionier en verrijkte de jazz met afwijkende maatsoorten in plaats van die eeuwige vierkwartsmaat. Verslaggever Martijn Bink sprak hierover met saxofonist Benjamin Herman.
  • 'Hoe kun je geen liefhebber van Brubeck zijn?' In de Amerikaanse staat Connecticut is jazzpianist en componist Dave Brubeck op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was bekend van... nummers als Take Five en Unsquare Dance. Een gesprek met jazzkenner Hans Mantel.

Video en Audio

Meer video en audio