Drukke spits door sneeuw en Sint

KNMI waarschuwd voor gladheid»
KNMI waarschuwd voor gladheid ANP

De files van de avondspits lossen snel op, meldt de ANWB. Door de viering van Sinterklaas en de gladheid in het hele land was de spits vroeger begonnen en drukker dan normaal. Op het hoogtepunt stonden er ruim twee keer zo veel files als normaal, zo'n 270 kilometer. Vooral rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het druk.

De eerste sneeuw viel vanmiddag in het noorden. In Friesland en Groningen is het wit. Vanuit het noorden trekken de buien naar het zuiden. Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies zijn bezig met strooien.

Stormachtige wind

Het verkeer in de kustgebieden moet vanavond ook rekening houden met een stormachtige wind. Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra is er ook vannacht en morgenochtend kans op gladheid. Het gaat vanavond een paar graden vriezen.

Ook de komende dagen kan het winterse weer problemen veroorzaken. Volgens Hiemstra zal in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.00 uur een lagedrukgebied de westkust bereiken. De neerslag kan in het begin regen of natte sneeuw zijn, maar gaat over in sneeuw. Hiemstra verwacht dat rond 08.00 uur vrijdagochtend in het hele land een laag sneeuw ligt.

15 centimeter

Het blijft een groot deel van de dag sneeuwen. Dat kan in het noorden een laag van 5 centimeter opleveren, in het zuiden kan plaatselijk 15 centimeter sneeuw vallen.

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail vinden het te vroeg om nu al het spoorboekje voor vrijdag aan te passen. Morgenmiddag wordt daarover een besluit genomen.

Deel deze pagina

Video

'Het is glad, voornamelijk door sneeuwbuien'

Het binnenlands weerbericht van woensdag 5 december 2012 met Gerrit Hiemstra.

Audio

  • 'In noordwesten en op Wadden is het echt guur weer' NOS-weerman Gerrit Hiemstra vertelt over het weer van woensdagavond en de komende dagen.

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 2777 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 2905 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 1116 keer afgespeeld

Meer video en audio