Suriname werkt aan nieuw Hof

Roy Elgin, de openbare aanklager bij het inmiddels geschorste 8 December Strafproces»
Roy Elgin, de openbare aanklager bij het inmiddels geschorste 8 December Strafproces Harmen Boerboom / NOS

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse regering heeft een conceptwet gemaakt voor het instellen van een Constitutioneel Hof. Dat Hof moet beoordelen of de omstreden Amnestiewet rechtsgeldig is.

Die wet werd in april dit jaar aangenomen door het Surinaamse parlement en geeft vrijgeleide aan de verdachten van de Decembermoorden van 1982, onder wie hoofdverdachte Desi Bouterse.

Geen inmenging mogelijk

De Surinaamse grondwet verbiedt inmenging in een lopend strafproces. Het Decembermoorden-proces werd geschorst omdat de openbaar aanklager en de rechters geen beslissing wilden nemen over de rechtsgeldigheid van de nieuwe wet. Het Openbaar Ministerie legde de bal daarna bij de regering van president Bouterse.

De conceptwet moet nog door tal van instanties worden goedgekeurd. Pas daarna kan het Constitutioneel Hof worden ingesteld en uitspraak doen over de rechtsgeldigheid van de Amnestiewet.

Nooit van gekomen

In de Surinaamse grondwet is voorzien in een Constitutioneel Hof, maar dat is er nooit gekomen. President Bouterse kondigde bij zijn aantreden in 2010 aan dat het Hof moest worden ingesteld.

De politieke invloed op de samenstelling van het Hof is groot. De vijf leden van het Hof worden voorgedragen door het Surinaamse parlement, waarin de coalitie van Bouterse een meerderheid heeft. De president zal de leden zelf benoemen en beëdigen.

Volgens ingewijden zal het Hof er daarom nog tijdens deze kabinetsperiode komen. Tot die tijd blijft het strafproces over de Decembermoorden opgeschort.

Zaterdag is het 30 jaar geleden dat in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van Bouterse werden vermoord.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zaterdag 25 oktober 2014.25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Spreeuwen worden geteld Video Dit weekend worden er in het hele land spreeuwen geteld. Het is namelijk het jaar van de spreeuw,...25 okt 2014, 52 keer afgespeeld
  • » Brazilianen morgen naar de stembus Audio Het is een spannende strijd, bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Morgen is de tweede en...25 okt 2014, 42 keer afgespeeld

Meer video en audio