NOS VoetbalAangepast

Voetbalwereld klaar voor doellijnrevolutie

Tijdens het WK voor clubteams zal gekeken worden naar teams als Chelsea, Corinthians en Al-Ahly. Maar meer interesse gaat waarschijnlijk uit naar een kleine revolutie binnen het mondiale voetbal: de doellijntechnologie.

Het WK in Japan is het eerste toernooi waar geëxperimenteerd wordt met het fenomeen waar al zo lang om gevraagd wordt.

Volgens FIFA-secretaris Jérôme Valcke staat niets een debuut nog in de weg. En dus hoopt stiekem iedereen dat er in de play-off tussen Sanfrecce Hiroshima en Auckland City een betwistbaar moment in de buurt van de doellijn zal plaatsvinden.

Hawk-eye of GoalRef

Er worden twee systemen getest in Japan: Hawk-eye en GoalRef. Bij Hawk-eye, dat al in het tennis en cricket wordt gehanteerd, wordt gebruik gemaakt van camera's op de doellijn en bij GoalRef wordt de bal van een chip voorzien.

Het is de bedoeling dat een van de twee systemen zal worden gebruikt bij de Confederations Cup in 2013 in Brazilië en het WK voetbal in 2014 in datzelfde land.

Scheids blijft de baas

Valcke geeft aan dat de in Japan actieve scheidsrechters getraind zijn in het gebruik van de nieuwe techniek. Daarnaast zullen ze de systemen negentig minuten voor aanvang van de wedstrijd uittesten. Ze dragen aan de pols een armband waarop de signalen van Hawkeye en GoalRef zichtbaar zijn.

De scheidsrechter blijft overigens wel de baas op het veld. Hij mag zelfs de doellijntechnologie naast zich neerleggen. "De arbiter is de belangrijkste persoon. Hij heeft het laatste woord", aldus Valcke.

Blunder

De wereldbond FIFA was jarenlang tegenstander van technische hulpmiddelen, maar de weerstand nam af na de miskleun in de achtste finales van het WK van 2010. Iedereen zag de bal van de Engelse international Frank Lampard over de doellijn, behalve scheidsrechter Jorge Larrionda.

De FIFA besluit op zijn laatst eind maart met welk van de twee systemen de bond verdergaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl