Europese megaboete voor Philips

 »
  Wikimedia / Creatieve Commons / Zaphod

Philips heeft samen met zes andere elektronicabedrijven megaboetes gekregen voor het vormen van kartels in de markt voor beeldbuizen. Philips moet 313 miljoen euro betalen en een samenwerkingsverband van Philips en het Zuid-Koreaanse LG Electronics nog eens 392 miljoen. Philips gaat ervan uit op te moeten draaien voor de helft van die laatste boete, waardoor het totale boetebedrag voor Philips uitkomt op 509 miljoen euro.

Er waren ook boetes voor Samsung, Toshiba, Technicolor, Panasonic en MTPD, een dochterbedrijf van Panasonic. In totaal deelde de Europese Commissie 1,47 miljard euro aan boetes uit. Het is de grootste kartelboete ooit van de EC.

'Green meetings'

De bedrijven maakten tussen 1996 en 2006 illegale afspraken over de prijs en productie van kathodestraalbuizen. Ze verdeelden de markt onderling en spraken af niet te veel buizen te produceren. Topmanagers van de bedrijven kwamen bijeen tijdens wat ze onderling 'green meetings' noemden, omdat die vaak bij golfbanen plaatsvonden.

De kathodestraalbuis is een belangrijk onderdeel van 'ouderwetse' televisies en is goed voor ongeveer de helft van de totale kosten van een tv. De Europese Commissie zegt dat er twee kartels waren, één voor buizen voor tv's en één voor buizen voor computerschermen. Consumenten hebben door de kartels uiteindelijk te veel betaald, zegt de Europese Commissie.

Disproportioneel

Philips gaat in beroep tegen de beslissing. Het bedrijf noemt de boete disproportioneel en ongerechtvaardigd en zegt dat die betrekking heeft op een bedrijfsonderdeel dat in 2001 is afgestoten.

Cor Boonstra, Philips-topman van 1996 tot 2001, zegt in een reactie dat de prijsafspraken voor hem volslagen onbekend zijn.

Deel deze pagina

Video

  • video Hoge boete voor Philips Philips krijgt een boete van ruim een half miljard euro. Omdat ze de prijs van televisies en... computerbeeldschermen illegaal hebben opgedreven. De Europese Commissie ontdekte dat Philips met zes andere bedrijven al tien jaar lang verboden prijsafspraken maakte. Ze krijgen samen een boete van anderhalf miljard euro; de hoogste die Europa ooit heeft opgelegd.
  • video Boete Philips voor kartelvorming Philips moet een megaboete van ruim een half miljard euro betalen vanwege kartelvorming. Volgens de Europese... Commissie maakte het bedrijf verboden afspraken over de prijzen van beeldbuizen. Ook vijf andere fabrikanten zoals Panasonic, Samsung en Toshiba zijn beboet.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio