Servië en Kosovo eens over grens

In het noorden van Kosovo wonen nog tienduizenden Serviërs»
In het noorden van Kosovo wonen nog tienduizenden Serviërs NOS

Servië en Kosovo hebben afgesproken samen hun grensovergangen te bemannen. Het akkoord is een doorbraak, omdat Servië de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkent.

De afgelopen jaren leidde dat tot tal van problemen aan de grens. De nieuwe grensovergangen zullen neutraal worden ingekleed, zonder vlaggen of andere staatskenmerken.

De Europese missie in het gebied, Eulex, gaat toezicht houden. De eerste nieuwe passages moeten aanstaande maandag worden geopend.

Toenadering

Serviërs in het noorden van Kosovo zijn argwanend over het akkoord. Zij vrezen geïsoleerd te raken van Servië door de nieuwe wachtposten en hebben uit protest de toegangswegen tot hun enclave geblokkeerd.

De Servische premier Dacic roept hen op tot vertrouwen en benadrukt dat het akkoord absoluut geen erkenning van Kosovo inhoudt. Zijn Kosovaarse collega Thaci daarentegen noemt het een bevestiging van de grenzen van zijn land, dat door een overgrote meerderheid van de EU-lidstaten wordt erkend.

Servië hoopt door de toenadering tot Kosovo groen licht te krijgen van de Europese Unie om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Brussel eist dat daarvoor de onderlinge relatie met Kosovo verbetert.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio