Animator Gerrit van Dijk overleden

Gerrit van Dijk in 1993»
Gerrit van Dijk in 1993 ANP

Animator Gerrit van Dijk is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn animatiefilms werden de afgelopen decennia in binnen- en buitenland talloze malen bekroond.

Hij kreeg op het internationaal filmfestival van Berlijn tweemaal een Gouden Beer in de categorie Beste Korte Film. In 1989 kreeg hij de prijs voor zijn film 'Pas à Deux' en in 1998 voor 'I move so I am'.

Gelauwerd

Hij viel ook in de prijzen op het Nederlands Film Festival en werd gelauwerd in onder meer Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten. Ook maakte hij jarenlang cartoons voor het Haarlems Dagblad.

Hij leverde met veel van zijn films kritiek op de maatschappij en was altijd op zoek naar nieuwe technieken. Naast animatiefilms maakte Van Dijk onder meer schilderijen en verzorgde hij vuurwerkshows.

Vishal

In oktober liet hij tijdens het Nederlands Film Festival een deel van zijn laatste animatiefilm zien. Hij begon met het maken ervan toen hij van artsen hoorde dat hij nog maar een paar maanden te leven had. Sindsdien maakte hij elke dag een tekening.

"Die monteer ik dan als een animatiefilm", zei hij. "Hoe lang hij wordt weet ik niet. Ik tel mijn dagen. Ik tel mijn tekeningen. Dat is het."

Op dit moment loopt in de Vishal in Haarlem nog een tentoonstelling van Gerrit van Dijk.

Deel deze pagina

Video

Animator Gerrit van Dijk (73) overleden

Animator Gerrit van Dijk is overleden. De animatiefilms van Van Dijk werden de afgelopen decennia in binnen- en buitenland... verschillende keren bekroond.

Audio

  • Animator Gerrit van Dijk (73) overleden Animator Gerrit van Dijk is overleden. Hij is 73 jaar geworden. Dat meldt het Haarlems Dagblad, waarvoor hij jarenlang cartoons... maakte. U hoort tekenaar Joost Swarte.

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 57 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 186 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3045 keer afgespeeld

Meer video en audio