Kamer: techniek in basisonderwijs

Een schoolklas in het basisonderwijs»
Een schoolklas in het basisonderwijs ANP

De Tweede Kamer wil het vak wetenschap en techniek verplicht stellen in het basisonderwijs. Een meerderheid bestaande uit de regeringspartijen VVD en PvdA denkt dat meer mensen een beroep in die richting zullen kiezen als ze al jong met techniek te maken krijgen.

Volgens de partijen ligt het accent in de Cito-toetsen nu te veel op rekenen en taal. VVD en PvdA wijzen erop dat Nederland over een paar jaar 170.000 technici tekort komt.

Pabo's

In het regeerakkoord is 100 miljoen euro uitgetrokken voor extra steun aan leraren in exacte vakken in het voortgezet onderwijs. De Kamerleden Lucas (VVD) en Jadnanansing (PvdA) willen de begroting zo aanpassen dat het geld wordt besteed aan het opleiden van leraren op de pabo's om wetenschap en techniek te geven op basisscholen.

Nu zijn er al wel pabo's en basisscholen waar dat vak wordt gegeven, maar het is niet verplicht.

PO-Raad

De PO-raad, de koepelorganisatie in het basisonderwijs, vindt het plan een goed idee. Voorzitter Kervezee zei in het NOS Radio1 Journaal dat het heel nuttig is om kinderen op jonge leeftijd nieuwsgierig te maken naar hoe de wereld in elkaar zit. "Hoe vroeger je daarmee begint, hoe meer ze geïnteresseerd raken in de technische kant van de samenleving."

Deel deze pagina

Video

'Techniek verplicht vak op basisschool'

De Tweede Kamer wil het vak wetenschap en techniek verplicht stellen in het basisonderwijs. Als kinderen al jong in aanraking komen... met techiek, zullen meer jongeren een beroep kiezen in die richting, denken VVD en PvdA.

Audio

  • Kamer: wetenschap en techniek verplicht in het basisonderwijs De regeringspartijen VVD en PvdA willen het vak wetenschap en techniek verplicht stellen op de basisschool. U hoort VVD-Kamerlid... Anne-Wil Lucas en Kete Kervezee, voorzitter van de PO Raad.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio