Onderzoek bijna-botsing vliegtuigen

KLM Boeing 737-800 (boven) en een Garuda A330-200»
KLM Boeing 737-800 (boven) en een Garuda A330-200 caribb / Flickr / CC / by-nc-nd & shin Suzuki / Flickr / CC / by-nc-sa

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar een bijna-botsing tussen twee vliegtuigen boven Uitgeest.

Passagiersvliegtuigen van KLM en het Indonesische Garuda zouden in de ochtend van 13 november op elkaar zijn afgevlogen.

De raad bevestigt dat de twee toestellen de zogenoemde separatieminima overschreden. Dat betekent dat de vliegtuigen dichter bij elkaar in de buurt waren dan volgens de regels is toegestaan.

De overschrijding is de aanleiding voor de raad om een onderzoek in te stellen. Meer wil de raad niet kwijt.

Uitwijken

De twee toestellen, een Boeing 737-800 (KLM) en Airbus 330-200 (Garuda), konden een ramp voorkomen doordat ze allebei op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre inzetten.

Volgens het Noordhollands Dagblad waren de vliegtuigen vijftien seconden verwijderd van een botsing.

Zat u in één van de vliegtuigen? De NOS wil graag met u in contact komen.

Het vluchtnummer van het toestel van Garuda is GA 0088.

Deel deze pagina

Video

  • video Onderzoek naar bijna-botsing vliegtuigen De schrik in het Noord-Hollandse Uitgeest is groot. Want daar weten ze nu dat onlangs - boven hun gemeente -... twee vliegtuigen bijna op elkaar zijn gebotst. De Onderzoeksraad voor de veiligheid is een onderzoek begonnen.
  • video Animatie bijna-botsing boven Uitgeest Op 13 november 2012 kwamen twee vliegtuigen bijna met elkaar in botsing boven het Alkmaardermeer. De animatie... is afkomstig van de website inzicht.bezoekbas.nl.

Video en Audio

Meer video en audio