Dodental storm Filipijnen loopt op

Een moeder met kind in de overstromingen»
Een moeder met kind in de overstromingen AFP

Het dodental van de tropische storm op de Filipijnen is opgelopen tot boven de 200. De storm Bopha kwam gisteren in het zuiden van de Filipijnen aan land met veel regen en windstoten met uitschieters van 210 kilometer per uur.

Minstens 43 doden vielen in één dorp. Een deel van de slachtoffers daar schuilde voor de storm in een school en een gemeentehuis. Ze werden verrast toen water dat zich op een bergtop had verzameld met veel geweld naar beneden kwam. Ook spoelde in het dorp een legerauto met militairen en burgers van de weg.

Het dodental zal volgens de autoriteiten nog verder oplopen.

Stroom

Op veel plaatsen waren aardverschuivingen en viel de stroom uit. Er zijn plaatsen waar alle daken van de huizen zijn geblazen.

Bopha is de zwaarste tropische storm van dit jaar tot nu toe. Gemiddeld worden de Filipijnen getroffen door 20 tropische stormen per jaar.

President Aquino riep de bevolking gisteren op om naar een van de duizend openbare schuilplaatsen te gaan. Zo'n 60.000 mensen deden dat.

Vorig jaar kostte de tropische storm Washi het leven aan 1500 Filipijnen.

Deel deze pagina

Video

  • video Al 300 doden door orkaan op Filipijnen De orkaan op de Filipijnen heeft al 300 slachtoffers gemaakt. En dat dodental kan nog flink oplopen, want een... deel van het getroffen gebied is nog onbereikbaar voor hulpverleners. Gisteren raasde de orkaan over het zuidelijk deel van de Filipijnen, waar hij een spoor van verwoesting en menselijk leed achterliet.
  • video Zeker 100 doden door storm Filipijnen De tropische storm die over de Filipijnen trekt, heeft al zeker 100 mensen het leven gekost. Daar zal het... niet bij blijven, is de verwachting.

Audio

  • Michel Maas: hulp op de Filipijnen is moeilijk door onbereikbaarheid De tropische storm Bopha zorgt voor een hoop ellende op de Filipijnen. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot boven de... tweehonderd. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. U hoort Azië-correspondent Michel Maas.
  • 'Mindanao wordt bijna nooit getroffen door een orkaan' Het is een grote ramp voor veel inwoners van het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao. De orkaan Bopha heeft enorme schade aangericht en... veel mensen dakloos gemaakt. Een stadje met 45000 inwoners werd grotendeels onder de modder bedolven. Totaal kwamen door het noodweer zo'n 300 mensen om. Een gesprek met correspondent Michel Maas.
  • Orkaan Bopha richt grote schade aan op Mindanao Het is een grote ramp voor veel inwoners van het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao. De orkaan Bopha heeft enorme schade aangericht en... veel mensen dakloos gemaakt. Een stadje met 45000 inwoners werd grotendeels onder de modder bedolven. Totaal kwamen door het noodweer zo'n 300 mensen om. Er zijn nog veel vermisten vertelt buitenland redacteur Catrien Straatman.

Video en Audio

Meer video en audio