AWBZ maakt oppositie ongerust

Vrouw tekent spandoek tijdens protest tegen korten AWBZ»
Vrouw tekent spandoek tijdens protest tegen korten AWBZ ANP

De hele oppositie in de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de geplande bezuiniging op de AWBZ. Dat bleek tijdens het debat over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de plannen van VVD en PvdA worden gemeenten verantwoordelijk voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding en andere vormen van begeleiding. Maar er wordt ook minder geld aan uitgegeven.

SGP-Kamerlid Van der Staaij zegt dat hij begrijpt dat "zorg dichterbij de burger moet". Maar hij vindt ook "dat de uitwerking niet zo simpel is". "Hoe voorkomt de regering dat mensen zonder sociaal netwerk door het ijs zakken?", vroeg hij tijdens het debat.

Te optimistisch

SP-Kamerlid Leijten verweet de PvdA een "te optimistisch verhaal te vertellen". Volgens PvdA-Kamerlid Van Dijk kan "een beetje optimisme in de politiek geen kwaad". Hij zei dat zijn partij de zorgen deelt maar dat "de richting wordt gesteund".

Woensdag en donderdag reageren minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn op de zorgen van de oppositie.

Deel deze pagina

Video

Oppositie ongerust over bezuiniging AWBZ

De hele oppositie maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de geplande bezuiniging op de AWBZ. In de plannen van VVD en PvdA... worden gemeenten verantwoordelijk voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en andere vormen van begeleiding. Ook de PvdA is daar niet helemaal gerust op, bleek gisteravond in de Tweede Kamer.

Audio

  • Oppositie bezorgd over plannen AWBZ Het kabinet is van plan om gemeenten voortaan zelf verantwoordelijk te maken voor huishoudelijk hulp, dagbesteding en andere vormen... van begeleiding in de zorg. De hele oppositie maakt zich grote zorgen over de geplande bezuinigingen op de AWBZ. Ook coalitiepartij PvdA ziet gevaar. Dat bleek in de Tweede Kamer tijdens het eerste deel van het debat over de zorgbegroting. U hoort een reportage van verslaggever Marcel Bril.

Video en Audio

Meer video en audio