Rutte wil brede steun Senaat

Premier Rutte in de Eerste Kamer»
Premier Rutte in de Eerste Kamer ANP

Premier Rutte hoopt op een breed draagvlak voor de kabinetsplannen in de Eerste Kamer. Dat zei hij tijdens de algemene beschouwingen in de Senaat. Volgens Rutte vraagt de politiek zo veel van de burgers, dat een simpele meerderheid niet voldoende is.

De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Senaat geen meerderheid en moet dus steun krijgen van oppositiefracties om de plannen erdoor te krijgen. Maar de Eerste Kamer is kritisch. Zo hebben het CDA en de SP kritiek op de plannen om de inkomens te nivelleren. CDA-fractievoorzitter Brinkman denkt dat de middeninkomens de dupe worden. SP-senator Kox vindt juist dat de nivellering niet ver genoeg gaat.

De Eerste Kamer heeft ook op andere kabinetsplannen kritiek, zoals het voorgenomen huurbeleid, het leenstelsel voor studenten en de verkorting van de duur van de WW.

Rutte verdedigde de nivelleringsplannen maar sprak zich over een aantal kritiekpunten niet uit. Hij benadrukte dat de maatregelen nog moeten worden uitgewerkt.

Deel deze pagina

Audio

  • Joost Vullings: Rutte heeft vertrouwen in samenwerking met de Senaat Rutte ziet de samenwerking met de Eerste Kamer dus met vertrouwen tegemoet. Dat liet premier Rutte gisteravond weten tijdens de... Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. Ondanks dat de coalitie van VVD en PvdA maar liefst acht zetels tekort komt voor de meerderheid in de Eerste Kamer. Is dat vertrouwen van de premier terecht? U hoort politiek redacteur Joost Vullings.

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio