NOS SportAangepast

Badmintonbond: "We zijn verbijsterd"

Veel sportbonden zagen de bui al hangen, maar nadat NOC*NSF de subsidies voor de komende vier jaar bekend had gemaakt, kwam de klap bij velen toch hard aan.

De sportkoepel steekt zijn geld de komende olympische cyclus in slechts 55 topsportprogramma's in plaats van de 180.

Grote verliezers zijn sporten als volleybal (mannen), waterpolo (mannen), synchroonzwemmen, trampolinespringen en badminton.

Bij de badmintonbond heerste na de bekendmaking een treurige stemming. "We hebben met verbijstering kennisgenomen van het besluit. Dit valt me rauw op het dak", zegt voorzitter Clemens Wortel. Hij is van mening dat badmintontalenten hun olympische droom wordt afgenomen.

NOC*NSF schaart badminton niet bij de 'succesvolle sporten', die op de Olympische Spelen voor de medailles kunnen zorgen en daarom het meeste geld krijgen. "NOC*NSF ziet te weinig perspectief in de prestatieontwikkeling in de komende acht jaar. Hiermee wordt een streep gezet door ons topbadmintonbeleid. Maar we geloven in onze eigen plannen en gaan met grote passie verder."

Volleybal

Ook de volleybalbond is hard getroffen, omdat de subsidie voor de mannen is gehalveerd. Nevobo-directeur Michel Everaert begrijpt niets van het besluit. "Dit is heel teleurstellend. We hebben het team ernstig verjongd en behoren nu weer bij beste zestien landen van de wereld in een sport die mondiaal behoorlijk groot is."

De bond wil vooralsnog proberen uit eigen middelen een programma voor de mannen van bondscoach Edwin Benne overeind te houden. Oranje won deze zomer de European League, plaatste zich voor de World League en mag in 2013 meedoen aan het EK. "Dit besluit werkt heel demotiverend, maar we zullen alles in het werk stellen om het programma voort te zetten."

Atletiek

Voor de Atletiekunie is nog bijna een miljoen euro ingeruimd. Toch is de bond ernstig teleurgesteld door de nieuwe verdeling. De fulltime programma's sprint en meerkamp kunnen de komende jaren worden uitgevoerd en voor werpen moet een aangepast programma worden ontwikkeld. De midden- en lange afstanden krijgen, net als horden en springen, echter geen financiële steun meer.

"Dit is geen goed nieuws voor de atletiek", reageerde interim-directeur John Bos op het besluit van NOC*NSF. "Het noodzaakt ons de ambities bij te stellen. Voor meer dan de helft van onze bestaande topsportprogramma's wordt de financiering teruggedraaid. We waren zo goed onderweg, de impact is groot. Dit heeft ook gevolgen voor de aanloop naar de EK 2016 in Amsterdam."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl