NOS NieuwsAangepast

53.000 handtekeningen voor de ov-studentenkaart

Het kabinet wil van de ov-studentenkaart af, maar daar denkt de 15-jarige Milan van Schaik heel anders over. Hij probeert het voornemen om de kaart af te schaffen terug te draaien. Samen met het Interstedelijk Studentenoverleg bood hij vanmiddag de Tweede Kamer een petitie aan. Die is op dit moment door ruim 53.000 sympathisanten getekend.

De eis is dat de maatregel in het regeerakkoord wordt teruggedraaid en dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar wat het afschaffen van de kaart in eerste instantie oplevert.

De 15-jarige vmbo-scholier wilde zijn petitie eigenlijk pas aanbieden als hij 100.000 handtekeningen bij elkaar had geraapt, maar dat aantal haalde hij niet. Langer wachten is niet verstandig, omdat deze week de onderwijsbegroting wordt behandeld. En 100.000 of niet, "ik vind het fantastisch dat zoveel mensen hebben gereageerd", zegt Milan. "Dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht."

Geen burgerinitiatief

Maar hoeveel zin heeft zo'n petitie eigenlijk? Als je in Nederland meer dan 40.000 handtekeningen verzamelt, kan je de Tweede Kamer verplichten om het onderwerp op de agenda te zetten; een zogeheten burgerinitiatief. Dat hebben ze met 53.000 handtekeningen ruim gehaald. Maar, er is een probleem: ondertekenaars moeten minstens 18 jaar oud zijn.

In het geval van de ov-jaarkaart is de kans erg groot er veel medestanders te jong zijn. De ondertekenaars van de petitie zijn dan ook niet gecheckt op leeftijd. De handtekeningen zijn om die reden aangeboden als petitie en niet als burgerinitiatief.

Positief

Milan en het ISO kunnen de Tweede Kamer dus nergens toe verplichten. "Maar", zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum, "toen we de petitie aanboden werd het heel serieus genomen, de onderwijswoordvoerders zijn erg positief over het initiatief."

Ook PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert, die de petitie in ontvangst nam, is te spreken over de petitie. "Ik denk dat het zonder meer heel goed is dat studenten hier stevig hun punt neerzetten. Het is een punt waar veel om te doen is en is geweest, dus erg goed dat de boel hier flink op scherp wordt gezet."

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl