'Mogelijk gevaarlijke tbs'ers vrij'

Staatssecretaris Teeven»
Staatssecretaris Teeven ANP

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie sluit niet uit dat door een Europese uitspraak gevaarlijke mensen vrijkomen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde onlangs dat tbs maximaal vier jaar mag duren als iemand niet uitdrukkelijk is veroordeeld voor een geweldsdelict. Om die reden hief een Nederlandse rechtbank de terbeschikkingstelling van een 42-jarige vrouw op. Sommige experts denken dat door de Europese uitspraak 200 tbs'ers vrijkomen.

Teeven zei in de Tweede Kamer dat hij nog niet weet in hoeveel gevallen de uitspraak "tot ongewenste uitkomsten" zal leiden. Of het er tien zijn, 200 of meer dan 200 kan hij nog niet zeggen. Dat hoopt hij in januari te weten. "Maar het staat wel vast dat in een aantal vonnissen een fout is gemaakt", zei de staatssecretaris.

Noodverbandje

Hij voegde eraan toe dat hij probeert in sommige gevallen mensen toch langer op te sluiten via een civielrechtelijke maatregel. Dat noemde hij een "noodverbandje". Teeven zei verder dat het beeld niet klopt dat moordenaars en verkrachters op vrije voeten komen.

Deel deze pagina

Video

Teeven over vrijlaten tbs'ers

Staatssecretaris Teeven van Justitie kan niet zeggen hoeveel tbs'ers er mogelijk vrijkomen.

Audio

  • Teeven: het gaat niet allemaal om moordenaars en verkachters Staatssecretaris Teeven van justitie sluit niet uit dat gevaarlijke tbs'ers vrijkomen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens... bepaalde onlangs dat tbs maximaal vier jaar mag duren, tenzij je voor een geweldsdelict bent veroordeeld. Om die reden hief een Nederlandse rechtbank de tbs van een 42-jarige vrouw op, die bedreigingen met een gaspistool had geuit. Teeven heeft nog geen idee hoeveel tbs'ers nu op vrije voeten kunnen komen.

Video en Audio

Meer video en audio