Motie van wantrouwen PVV senaat

De bekende groene bankjes in de Eerste Kamer»
De bekende groene bankjes in de Eerste Kamer ANP

De PVV in de Eerste Kamer heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet. De oppositiepartij vindt dat het kabinet de belangen van het Nederlandse volk schaadt, dat de rechtsstaat geweld wordt aangedaan en dat de soevereiniteit en democratie worden uitgehold.

Fractievoorzitter Marcel de Graaff zei dat het regeerakkoord de "toets der rechtsstatelijkheid" niet kan doorstaan en dat het is opgesteld met medewerking van mensen om wie een schijn van anti-rechtsstatelijkheid hangt. Hij benadrukte dat in het kabinet ex-krakers zitten en volgens De Graaff staat het kabinet onder leiding van een premier die elke belofte aan de kiezer overboord heeft gegooid.

Nooit eerder

Moties van wantrouwen tegen individuele bewindslieden komen in de Eerste Kamer zelden voor en een motie tegen een heel kabinet is in de senaat nog nooit eerder voorgekomen. De motie zal zeker worden verworpen. Vorige maand diende PVV-leider Wilders ook in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Ook die haalde het niet.

Deel deze pagina

Audio

  • Motie van wantrouwen PVV in Eerste Kamer De Eerste Kamer debateert de hele dag met premier Rutte over het regeerakkoord. Een belangrijk debat voor de premier, want in de... Eerste Kamer heeft hij bij lange na geen meerderheid voor zijn plannen. Hij zal steun moeten zoeken bij één of meer andere partijen, maar bij de PVV hoeft dit kabinet niet aan te kloppen. Politiek redacteur Margreeth Boer vertelt.

Video en Audio

Meer video en audio