Vernietigend rapport asbest-zaak

Marco Pololaan in Kanaleneiland»
Marco Pololaan in Kanaleneiland ANP

De maatregelen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland na de vondst van asbest deze zomer waren buiten proportie. Ook waren de maatregelen onnodig belastend voor de bewoners, staat in een uiterst kritisch rapport van een onderzoekscommissie.

In juli werd een deel van Kanaleneiland ontruimd en afgesloten. Meer dan 300 mensen moesten hun huis uit. Een deel van hen kon begin augustus terug. 48 gezinnen uit een flat aan de Stanleylaan moeten mogelijk nog maanden wachten voordat ze terug naar huis kunnen.

Volgens de onderzoekscommissie heeft zowel woningcorporatie Mitros als de gemeente Utrecht fouten gemaakt bij de evacuatie. Toen op 22 juli Mitros wilde overgaan tot evacuatie was er bij de gemeente niemand die aan de juiste telefoonnummers kon komen.

Meer toezicht

Mitros besloot daarop het alarmnummer 112 te bellen. Een verkeerde keuze, omdat er geen aanleiding was om overhaast te evacueren, zegt de commissie. Het besluit om te evacueren vindt de commissie begrijpelijk, maar de haast was onnodig.

Het crisisteam dat de gemeente na de evacuatie instelde, functioneerde slecht. Bewoners bleven in angst doordat de gemeente niet actief communiceerde. Bovendien was het team door vakanties onderbemand.

Ook bij het opruimen van het asbest ging van alles mis. Er werd niets over meegedeeld en het saneren zelf werd niet goed uitgevoerd. Er stonden bij meerdere woningen nog ramen en deuren open en in enkele gevallen hing de was nog buiten.

Verder was er te weinig toezicht op de sanering, schrijft de commissie. Die doet daarom de aanbeveling aan de rijksoverheid om meer toezicht te houden op asbestsanering.

Deel deze pagina

Video

  • video Commissie vernietigend over asbest-aanpak Kanaleneiland De commissie die de asbestaffaire in de Utrechtse wijk Kanaleneiland onderzocht heeft harde conclusies... getrokken. De commissie vindt onder andere dat de ontruiming van 43 huizen buiten proportie was.
  • video 'In Utrecht ging bijna alles fout' De maatregelen die in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn genomen na de vondst van asbest waren buiten... proportie. Ook waren de maatregelen onnodig belastend voor de bewoners. Dat concludeert de Commissie die onderzoek deed.

Audio

  • 'Maatregelen asbest Kanaleneiland buiten proportie' Op het stadhuis in Utrecht is vandaag een persconferentie gegeven over de asbestbesmetting van afgelopen zomer. Eind juli werd er... asbest gevonden in een flat in de wijk Kanaleneiland. 175 woningen werden ontruimd. Een commissie heeft gekeken of dat allemaal goed is gegaan. U hoort verslaggever Jozephine Trehy.
  • 'Geen communicatie op momenten dat het nodig was' Het ontruimen van 175 woningen en het afsluiten van een groot deel van de wijk was buiten proportie en onnodig belastend voor de... bewoners. Deze harde conclusies staan in een onderzoek naar de asbestvondst in de Utrechtse wijk Kanaleneiland afgelopen zomer. Verslaggever Jozephine Trehy sprak met Geert Jansen, één van de onderzoekers:
  • Wolfsen: gemeente is meegegolfd in de hectiek Buitenproportioneel en onnodig belastend voor bewoners. De conclusies van de commissie die onderzoek deed naar de asbestaffaire in... Utrecht liegen er niet om. Een gesprek met burgemeester Wolfsen van Utrecht.

Video en Audio

Meer video en audio