Wethouder: gelast wedstrijden af

Bloemen bij het hek van voetbalclub Buitenboys»
Bloemen bij het hek van voetbalclub Buitenboys Jeroen de Jager / NOS

De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg pleit ervoor om alle amateurwedstrijden komend weekend af te gelasten. "Het is in het amateurvoetbal nu de tweede dode binnen een jaar. Dit kan zo echt niet", zegt Van der Burg.

Aanleiding voor zijn oproep is de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. In januari overleed een 77-jarige supporter na een trap van een amateurvoetballer van het inmiddels opgeheven Amsterdamse Sporting-Noord.

Amateurclubs uit Almere hebben al aangekondigd de voetbalwedstrijden voor komend weekend te annuleren. Er zijn plannen voor een stille tocht als eerbetoon aan de overleden grensrechter. De familie moet hiervoor nog wel toestemming geven.

Jorritsma

Burgemeester Jorritsma van Almere hoopt dat voetbalclubs en hun spelers de komende tijd bij zichzelf te rade gaan over geweld op het voetbalveld. "Richard Nieuwenhuizen was een van die vele vrijwilligers die het sporten van jonge kinderen mogelijk maakte. Ook van z'n eigen kinderen. Als het spel dan niet helemaal volgens de regels wordt gespeeld, denk ik dat we als samenleving eens goed moeten nadenken", aldus Jorritsma.

TOS-Actief

Ook een voetbalclub uit Amsterdam heeft besloten komend weekend niet in actie te komen naar aanleiding van het overlijden van de grensrechter.

TOS-Actief wil zo stelling nemen tegen excessen in het voetbal en nabestaanden en betrokkenen steunen. Volgens de club zijn er altijd ongeregeldheden bij wedstrijden tegen sv Nieuw Sloten. TOS-Actief gaat andere clubs benaderen om zich aan te sluiten bij het initiatief.

KNVB

Met de KNVB is geen contact gezocht. Als de club door het annuleren van de wedstrijden reglementair verliest, neemt TOS-Actief dat voor lief.

De KNVB overlegt vandaag of de wedstrijden van aanstaand weekend in het amateurvoetbal wel of niet doorgaan.

Deel deze pagina

Video

  • video Wethouder: geen amateurwedstrijden dit weekend De Amsterdamse jongens die dit weekend een 41-jarige grensrechter mishandelden, worden verdacht van doodslag,... mishandeling en openlijke geweldpleging. De grensrechter overleed gisteren. De Amsterdamse wethouder Van der Burg wil dat alle wedstrijden in het amateurvoetbal dit weekend worden afgelast; zowel de duels op zaterdag als op zondag.
  • video Wethouder: al misdraging door team Nieuw-Sloten Het jeugdelftal van de voetbalclub Nieuw-Sloten Amsterdam, dat afgelopen weekend een grensrechter fataal... mishandelde, heeft zich eerder ernstig misdragen. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Van der Burg.

Audio

  • Ook voetbalclub TOS-Actief speelt komend weekend niet Drie leden van de B1 van de voetbalclub sv Nieuw Sloten zitten vast vanwege de fatale mishandeling van een grensrechter van... Buitenboys. De Amsterdamse amateurclub TOS-Actief, die in hetzelfde district speelt als de betrokken clubs, heeft besloten niet in actie te komen aanstaand weekend. U hoort Tom Fresen, voorzitter van TOS-Actief.

Video en Audio

Meer video en audio