Iran claimt vangst drone VS

Een Scan Eagle-drone in de katapult waarmee hij wordt afgeschoten»
Een Scan Eagle-drone in de katapult waarmee hij wordt afgeschoten Shannon Arledge / Wikimedia Commons

Iran heeft een onbemand spionagevliegtuigje van de Amerikanen in handen gekregen, melden Iraanse media.

Volgens onder meer Fars News en Press TV gaat het om een ScanEagle drone van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Het vliegtuigje is ruim 1 meter lang en heeft een spanwijdte van 3 meter.

De ScanEagle zou informatie hebben verzameld boven de Perzische Golf toen hij het Iraanse luchtruim schond. De Iraanse marine wist het vliegtuigje daarop te onderscheppen. Hoe dat precies is gelukt en wanneer het voorval plaatsvond, is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse marine is op de hoogte van de berichten uit Iran en onderzoekt de zaak.

Drone-oorlog

"Ik heb er geen beelden van gezien", zegt correspondent Thomas Erdbrink in Teheran. "Het is nu aan de Iraniërs om de wereld ervan te overtuigen dat ze dit echt is gelukt. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze overdrijven."

De mogelijke vangst is het derde drone-incident tussen Iran en de VS in een jaar. "Het laat zien dat er een toenemende drone-oorlog is tussen beide landen", zegt Erdbrink. "Als het bericht klopt, dan is dat zeer pijnlijk voor de Amerikanen. Het is nergens ter wereld gebeurd dat een Amerikaanse drone als het ware is gevangengenomen."

Inlichtingen

Precies een jaar geleden haalde Iran een ander onbemand spionagetoestel neer, een RQ-170 Sentinel. De Amerikaanse president Obama vroeg de Iraanse regering om het vliegtuig terug te geven, maar dat verzoek legde Teheran naast zich neer.

Vorige maand schoten de Iraniërs op een Amerikaanse Predator-drone, omdat die volgens hen in het Iraanse luchtruim vloog. De Predator raakte niet beschadigd.

De Verenigde Staten zouden drones inzetten om inlichtingen te verzamelen over het Iraanse nucleaire programma. Iran zegt dat dat bedoeld is voor vreedzame doeleinden, maar het Westen denkt dat het land een kernwapen ontwikkelt.

Deel deze pagina

Audio

  • Iran: opnieuw Amerikaanse drone neergehaald De Iraanse staatstelevisie laat weten dat Iran een Amerikaanse drone zou hebben onderschept. Het zou de tweede keer zijn dat Iran... een onbemande Amerikaanse vliegtuig uit de lucht zou hebben gehaald. Een gesprek met correspondent Thomas Erdbrink in Teheran.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio