Ouderen eisen aanpassing AOW

 »
  ANP

Een groep ouderen heeft de Staat een ultimatum gesteld vanwege de AOW-plannen van het kabinet. De ouderen zijn boos omdat ze geld mislopen door het stapsgewijs verhogen van de pensioenleeftijd. Als het kabinet de plannen niet binnen twee weken aanpast, stappen ze naar de rechter.

Het gaat om mensen die vervroegd met pensioen zijn gegaan. Hun vervroegd pensioen loopt tot de maand waarin ze 65 worden, maar door de maatregelen van het kabinet krijgen ze pas later hun AOW-uitkering. Mensen die bijvoorbeeld volgend jaar met pensioen gaan, krijgen pas als ze één maand 65 zijn AOW uitbetaald. Ze zitten dus met een gat en lopen, afhankelijk van hun gezinssituatie, circa 700 tot bijna 1300 euro mis.

Volgens jurist en initiatiefnemer Fred ter Hennepe gaat het bij mensen die de jaren daarna 65 worden om nog grotere bedragen. Hij stelt dat mensen zich niet konden voorbereiden op de nieuwe situatie, omdat de regering pas laat besloot de pensioenleeftijd sneller te verhogen.

Eigendomsontneming

Door mensen niet meteen met 65 jaar AOW uit te keren doet de Staat volgens Ter Hennepe aan "eigendomsontneming". Hij stelt dat de beslissing in strijd is met Europese regels.

Het kabinet werkt aan een overgangsregeling voor mensen die vervroegd met pensioen zijn gegaan, maar die geldt alleen voor mensen met een laag inkomen. Ter Hennepe eist nu dat er een overgangsregeling voor alle prepensioeners komt, anders volgt er een rechtszaak.

Deel deze pagina

Video

Ouderen willen aanpassing van AOW-plannen

Een groep ouderen stapt naar de rechter als het kabinet niet binnen twee weken de AOW-plannen aanpast. Ze zijn boos omdat ze geld... mislopen door het stapsgewijs verhogen van de pensioenleeftijd.

Audio

  • Ouderen stellen ultimatum aan de Staat Een groep ouderen heeft de Staat een ultimatum gesteld. Binnen twee weken moeten ze een plannen voor verhoging van de AOW-leeftijd... aanpassen, anders volgt een rechtszaak. Ze zijn boos omdat ze geld mislopen door het stapsgewijs verhogen van de AOW-leeftijd. Fred ter Hennepe is jurist en initatiefnemer van de rechtszaak.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio