Bom bij Grieks extreem-rechts

Links protest tegen de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad»
Links protest tegen de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad AFP

Bij een partijkantoor van de Griekse rechts-extremistische partij Gouden Dageraad is een bom ontploft. De explosie in een buitenwijk van Athene veroorzaakte veel schade, maar geen slachtoffers. De politie weet niet wie er verantwoordelijk is voor de bom.

Gouden Dageraad haalde in juni uit het niets 7 procent van de stemmen bij de Griekse parlementsverkiezingen. De partij is sterk anti-Europa en anti-immigranten, en profiteert van de diepe crisis waarin Griekenland gedompeld is. Leden van de partij gebruiken geregeld geweld tegen illegalen.

Holocaust ontkend

De partij ontkent dat ze neo-nazistische ideeën heeft, maar partijleider Nikos Michaloliakos heeft wel de holocaust ontkend. Ook lijkt de manier waarop de leden elkaar begroeten op de nazigroet en roept het logo van de partij herinneringen op aan het hakenkruis.

Uit een opiniepeiling blijkt dat ruim 14 procent van de Grieken op Gouden Dageraad zou stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Deel deze pagina

Video

Bom ontploft bij kantoor Gouden Dageraad in Athene

In Athene is een bom ontploft bij een kantoor van de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad. De schade was groot maar er... vielen geen slachtoffers.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio