Bom bij Grieks extreem-rechts

Links protest tegen de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad»
Links protest tegen de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad AFP

Bij een partijkantoor van de Griekse rechts-extremistische partij Gouden Dageraad is een bom ontploft. De explosie in een buitenwijk van Athene veroorzaakte veel schade, maar geen slachtoffers. De politie weet niet wie er verantwoordelijk is voor de bom.

Gouden Dageraad haalde in juni uit het niets 7 procent van de stemmen bij de Griekse parlementsverkiezingen. De partij is sterk anti-Europa en anti-immigranten, en profiteert van de diepe crisis waarin Griekenland gedompeld is. Leden van de partij gebruiken geregeld geweld tegen illegalen.

Holocaust ontkend

De partij ontkent dat ze neo-nazistische ideeën heeft, maar partijleider Nikos Michaloliakos heeft wel de holocaust ontkend. Ook lijkt de manier waarop de leden elkaar begroeten op de nazigroet en roept het logo van de partij herinneringen op aan het hakenkruis.

Uit een opiniepeiling blijkt dat ruim 14 procent van de Grieken op Gouden Dageraad zou stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Deel deze pagina

Video

Bom ontploft bij kantoor Gouden Dageraad in Athene

In Athene is een bom ontploft bij een kantoor van de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad. De schade was groot maar er... vielen geen slachtoffers.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4443 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5616 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4524 keer afgespeeld

Meer video en audio