Republikeinen doen bod begroting

John Boehner, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden»
John Boehner, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden AFP

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een eerste bod gedaan voor de federale begroting van volgend jaar. Het Witte Huis heeft het voorstel direct verworpen omdat het niet voorziet in hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen en ook verder volgens de Democraten niets nieuws bevat.

President Obama wil dat Amerikaanse stellen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen meer belasting gaan betalen. In een reactie op het Republikeinse voorstel liet hij weten dat hij deze eis niet zal opgeven.

De Republikeinen stellen verder onder meer voor te bezuinigen op de pensioenen en op Medicare, het federale zorgverzekeringsstelsel voor Amerikaanse bejaarden. Ook dat zijn punten die moeilijk liggen voor de Democraten.

Fiscal cliff

De Republikeinen en Democraten moeten voor 31 december een akkoord bereiken over de begroting, anders gaan automatisch draconische maatregelen in. Op tal van terreinen zal fors worden bezuinigd op de overheidsuitgaven en de belastingen zullen voor alle Amerikanen worden verhoogd. Aangenomen wordt dat de Amerikaanse economie door deze 'fiscal cliff' weer in een recessie zou belanden.

Waarnemers denken dat het Republikeinse bod ondanks de afwijzing door de Democraten kan leiden tot serieuze onderhandelingen, omdat beide partijen nu hun visie hebben uitgewerkt. De besprekingen zouden deze week echt op gang moeten komen om voor het eind van het jaar een akkoord te kunnen hebben.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 714 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 914 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 584 keer afgespeeld

Meer video en audio