Vieze lucht Teheran: scholen dicht

Smog in het noorden van Teheran»
Smog in het noorden van Teheran AFP

Scholen en overheidskantoren in Teheran blijven twee dagen dicht vanwege de extreme luchtvervuiling. Ziekenhuizen en banken blijven gewoon open, heeft de gouverneur van de Iraanse hoofdstad bekendgemaakt.

Vrijwel nergens op aarde is de lucht zo vervuild als in Teheran. Op doordeweekse dagen bewegen zich zo'n 15 miljoen inwoners en forenzen door de stad.

Uitlaatgassen

Tijdens de overgang naar de winter piekt de milieuvervuiling die vooral veroorzaakt wordt door uitlaatgassen van het hectische verkeer, in het bijzonder van de vele oudere auto's.

Vaak rijden die op Iraanse benzine van slechte kwaliteit. De geografische ligging van de stad, te midden van bergen, zorgt er bovendien voor dat de vervuilde lucht lang blijft hangen.

Ieder jaar

Vrijwel elk jaar ziet de hoofdstad zich gedwongen om scholen en kantoren enkele dagen te sluiten, zodat de bevolking binnenshuis kan blijven.

Volgens de Iraanse staatstelevisie staan ambulances en bussen gereed op drukke plekken in de stad om in noodgevallen in actie te komen. Vooral ouderen en kinderen wordt aangeraden om binnen te blijven.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Hamas gezwicht onder druk bevolking" Video Is er nu wel of geen gevechtspauze in de Gazastrook? Niemand in Israël en Gaza, die het nog weet....27 jul 2014, 2714 keer afgespeeld
  • » "Rutte kon eigenlijk niet anders" Video Het is volgens het kabinet te gevaarlijk in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. De huidige...27 jul 2014, 19206 keer afgespeeld
  • » Duizenden bij Gaza-protest Rotterdam Video In Rotterdam hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor de Palestijnen in de Gazastrook. De...27 jul 2014, 9794 keer afgespeeld

Meer video en audio