Vieze lucht Teheran: scholen dicht

Smog in het noorden van Teheran»
Smog in het noorden van Teheran AFP

Scholen en overheidskantoren in Teheran blijven twee dagen dicht vanwege de extreme luchtvervuiling. Ziekenhuizen en banken blijven gewoon open, heeft de gouverneur van de Iraanse hoofdstad bekendgemaakt.

Vrijwel nergens op aarde is de lucht zo vervuild als in Teheran. Op doordeweekse dagen bewegen zich zo'n 15 miljoen inwoners en forenzen door de stad.

Uitlaatgassen

Tijdens de overgang naar de winter piekt de milieuvervuiling die vooral veroorzaakt wordt door uitlaatgassen van het hectische verkeer, in het bijzonder van de vele oudere auto's.

Vaak rijden die op Iraanse benzine van slechte kwaliteit. De geografische ligging van de stad, te midden van bergen, zorgt er bovendien voor dat de vervuilde lucht lang blijft hangen.

Ieder jaar

Vrijwel elk jaar ziet de hoofdstad zich gedwongen om scholen en kantoren enkele dagen te sluiten, zodat de bevolking binnenshuis kan blijven.

Volgens de Iraanse staatstelevisie staan ambulances en bussen gereed op drukke plekken in de stad om in noodgevallen in actie te komen. Vooral ouderen en kinderen wordt aangeraden om binnen te blijven.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio