NOS VoetbalAangepast

Ajax zoekt zijdeur naar Europa League

'Overwinteren' in de Champions League zit er voor Ajax niet meer in. Een doorstart in de Europa League nog wel. Een zege bij Real Madrid is dinsdag afdoende. Maar winnen bij de Spaanse grootmacht is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ajax wacht de zware taak de Nederlandse eer hoog te houden op de Europese velden, nu PSV en FC Twente zich in de Europa League hebben laten afserveren.

Ajax-coach Frank de Boer ziet daarentegen een vervolg in dat 'B-toernooi' wel zitten. "Juist in Europese wedstrijden, tegen andere speelstijlen en andere culturen, kunnen spelers zich goed ontwikkelen."

Prestige

Daarnaast staat er ook prestige op het spel. Want wat zou het mooi zijn als zijn jonge ploeg de 'poule des doods' in de Champions League niet via de achterdeur hoeft te verlaten, maar de zijdeur richting Europa League mag openen. De begeerde sleutel ligt klaar als Ajax wint bij Real Madrid of als concurrent Manchester City niet drie punten pakt bij Borussia Dortmund.

Cruciaal is de rol van beide gastheren. Poulewinnaar Dortmund en Real zijn reeds geplaatst voor de volgende ronde en kunnen het zich daarom permitteren enkele vaste krachten aan de kant te houden. Ook de scherpte zal niet optimaal zijn. Wellicht weet Ajax daarvan te profiteren, zoals het vorig jaar in de Europa League Manchester United wist te verrassen op Old Trafford.

Sterspeler Cristiano Ronaldo zal echter wel degelijk van de partij zijn bij de miljoenenformatie van trainer José Mourinho en dat is minder goed nieuws voor Ajax. Met zes treffers is hij de speler die de Amsterdammers het meest pijn heeft gedaan in de Champions League en zijn enige hattrick op dit niveau produceerde de Portugees twee maanden in de Arena.

Veelzeggende doelcijfers

Ajax en Real Madrid troffen elkaar tot nu toe elf keer en zonder uitzondering gebeurde dat op het hoogste Europese clubpodium. De Amsterdammers stapten vier keer als winnaar van het veld, de Spaanse recordkampioen won zes wedstrijden, waaronder de laatste vijf. Die Madrileense zegereeks begon twee seizoenen geleden en voltrok zich met veelzeggende doelcijfers: 16-1.

Real Madrid kreeg in de historie van de Europacup twaalf keer een Nederlandse club op bezoek. In negen gevallen mondde de confrontatie uit in een Koninklijke zege.

PSV verliet Estadio Santiago Bernabéu echter in 1988 met een 1-1 gelijkspel op zak, terwijl Ajax zowel in 1973 (0-1) als in 1995 (0-2) er met de volle buit vandoor ging. Opmerkelijk: in alle gevallen was Real Madrid in toom gehouden door de latere winnaar van de Europacup 1/Champions League.

Eenzame hoogte

Als Ajax de huzarenstukjes uit '73 en '95 herhaalt, komt het op eenzame hoogte te staan: nog geen enkele club heeft drie Europese wedstrijden in Madrid weten te winnen. Andersom kan Real de eerste club worden met zes zeges op Ajax. Tot nu toe staat de teller op vijf, een aantal dat ook Juventus en AC Milan kunnen overleggen.

Real Madrid begon de huidige Champions League-campagne met twee overwinningen (3-2 thuis tegen Manchester City en 1-4 uit tegen Ajax), maar kwam daarna drie duels op rij niet tot winst. Aan het scorend vermogen van de ploeg lag dat niet, want Real heeft al achttien Europese wedstrijden op rij het doel gevonden, een ongeëvenaarde serie.

Live op nos.nl

De voorbeschouwing en de wedstrijd zijn vanaf 20.15 uur op zowel Nederland 3 als NOS.nl te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl