'Syrië verplaatst chemische wapens'

Verwoesting in Aleppo»
Verwoesting in Aleppo AFP

De Verenigde Staten hebben aanwijzingen dat Syrië zijn chemische wapens verplaatst. Dat zou er op kunnen duiden dat het regime ze wil inzetten tegen de eigen bevolking.

Volgens een Amerikaanse defensiefunctionaris is er de afgelopen dagen beweging geconstateerd op plaatsen waar zulke wapens zijn opgeslagen. Het regime komt steeds meer in nauw. Het Witte Huis is bezorgd dat Damascus de chemische wapens gaat gebruiken.

Actie

President Obama noemde in augustus de inzet van chemische wapens "een rode lijn". Minister Clinton van Buitenlandse Zaken zei dat de VS in dat geval zeker in actie zullen komen. Op welke manier liet zij in het midden.

Syrië ontkent chemische wapens te hebben. Volgens een functionaris zou de regering ze nooit inzetten tegen de eigen bevolking "als ze al zouden bestaan".

De Verenigde Naties trekken alle medewerkers die niet strikt moeten blijven uit Syrië terug. De Europese Unie heeft de activiteiten in Damascus tot een minimum beperkt.

Deel deze pagina

Audio

  • Gebruikt Syrië chemische wapens? Heeft Syrië chemische wapens? En zal het land die inzetten tegen zijn eigen bevolking? Op hoog diplomatiek niveau wordt gesproken... over het mogelijke gebruik van chemische wapens door het regime van Assad. Verslaggever Lex Runderkamp sprak in Syrië een hoge vertegenwoordiger van het Vrije Syrische Leger.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio