Spoorruzie met België opgelost

Een trein van Fyra»
Een trein van Fyra ANP Xtra

Er komt toch een snelle treinverbinding tussen Breda en Antwerpen. Staatssecretaris Mansveld heeft daarover afspraken gemaakt met België. Het akkoord was voor Mansveld voorwaarde om per 9 december de Fyra tussen Amsterdam en Brussel te laten rijden.

De hsl tussen Breda en Antwerpen gaat vanaf april volgend jaar acht keer per dag rijden en zal ook stoppen op het Belgische station Noorderkempen. Voor de trein hoeft niet gereserveerd te worden en er geldt geen toeslag.

Stoptrein

Tot april zijn reizigers uit Noord-Brabant aangewezen op de stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen, die ook blijft bestaan. Nederland gaat 2,5 tot 3,5 miljoen euro per jaar bijdragen aan de treinverbindingen.

De Fyra zal niet stoppen in Den Haag. Volgens het ministerie is dat te duur. Reizigers uit Den Haag moeten via Rotterdam naar Brussel reizen.

Afgesloten

Staatssecretaris Mansveld is "ontzettend blij" dat ze na elf jaar onderhandelen het dossier over de hogesnelheidstrein naar België kan sluiten. Volgens haar zijn reizigers straks sneller dan ooit in België.

De ruzie ontstond doordat België ondanks eerdere toezeggingen weigerde mee te werken aan de hsl-verbinding tussen Breda en Antwerpen. Enkele maanden geleden besloot Nederland hoog spel te spelen: als Breda niet aangesloten zou worden, mocht de Fyra naar Brussel niet gaan rijden.

Deel deze pagina

Video

Geen toeslag of reservering voor Fyra Breda-Antwerpen

Er komt toch een snelle treinverbinding tussen Breda en Antwerpen. Na elf jaar onderhandelen zijn Nederland en België het eens... geworden. Vanaf 8 april rijdt de hogesnelheidstrein acht keer per dag op en neer tussen Breda en Antwerpen. Voor deze Fyra hoeft niet gereserveerd te worden en er geldt ook geen toeslag.

Audio

  • Mansveld: blij met duidelijkheid voor reiziger Tussen Breda en Antwerpen komt toch een snelle treinverbinding. Na elf jaar onderhandelen zijn Nederland en België het eens: vanaf... 8 april rijdt de hogesnelheidstrein acht keer per dag op en neer tussen Breda en Antwerpen. Voor deze Fyra hoeft niet gereserveerd te worden en geldt ook geen toeslag. Goed nieuws voor de treinreizigers tussen Nederland en België, zegt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur in gesprek met Ireen Oostveen.
  • Nederland en België eens over treinverbinding Elf jaar hebben ze erover gedaan, maar eindelijk zijn Nederland en België het eens geworden over een snelle treinverbinding tussen... Breda en Antwerpen in plaats van de huidige Beneluxtrein. Vanaf april rijdt de hogesnelheidstrein acht keer per dag op en neer tussen Breda en Antwerpen. Voor deze Fyra hoeft niet gereserveerd te worden en hoeft geen toeslag te worden betaald. Alleen moeten reizigers het tot april doen met een stoptrein. Verslaggever Arno Leblanc pakte gisteravond de Beneluxtrein in Antwerpen.

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zaterdag 25 oktober 2014.25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Spreeuwen worden geteld Video Dit weekend worden er in het hele land spreeuwen geteld. Het is namelijk het jaar van de spreeuw,...25 okt 2014, 52 keer afgespeeld
  • » Brazilianen morgen naar de stembus Audio Het is een spannende strijd, bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Morgen is de tweede en...25 okt 2014, 42 keer afgespeeld

Meer video en audio