LeMond: "Ik word geen preses"

Greg LeMond»
Greg LeMond EPA

Greg LeMond is alweer teruggekomen op zijn uitspraak dat hij voorzitter van de UCI wil worden.

"Ik wil meewerken aan de zoektocht naar de ideale kandidaat, maar ik wil zelf geen preses worden", zo liet hij weten.

LeMond, na de diskwalificatie van Lance Armstrong de enige Amerikaanse winnaar van de Tour de France (1986, 1989 en 1990), had in een interview met het Franse dagblad Le Monde gezegd dat hij de opvolger wilde worden van Pat McQuaid, de Ier die sinds 2005 de UCI leidt.

De 51-jarige Amerikaan had zijn ontboezeming gedaan tijdens een congres van Change Cycling Now, een beweging die de door doping verziekte wielersport wil hervormen.

De UCI kiest in september 2013, rond de WK in Florence, een nieuwe voorzitter.

Aardbeving

LeMond is sinds jaar en dag een fervent voorvechter in de strijd tegen doping en was kroongetuige in de zaak tegen Floyd Landis. "Er moet wat gebeuren", zegt LeMond in Le Monde. "Er komt niet nog zo'n kans als nu, na de aardbeving van de zaak-Armstrong."

"Als we het vertrouwen van het publiek en de sponsors terug willen, moeten we snel en krachtig handelen. Anders is het wielrennen ten dode opgeschreven."

Change Cycling Now eist het vertrek van UCI-voorzitter McQuaid. "Als hij echt van wielrennen houdt, trekt hij zich terug", vindt LeMond.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Dopingzaak Armstrong

Video

  • video LeMond wil geen voorzitter worden Drievoudig Tour-winnaar Greg LeMond is door de actiegroep Change Cycling Now naar voren geschoven in de... strijd tegen de UCI, de internationale wielerunie. Ze willen dat voorzitter Pat McQuaid vertrekt, omdat hij naar hun mening de hervormingen die de UCI en het wielrennen nodig heeft, in de weg staat. LeMond zou bij het bepalen van de nieuwe koers een belangrijke rol kunnen spelen - zij het niet als UCI-voorzitter, want dat wil de Amerikaan niet worden.
  • video LeMond over UCI en wielrennen Het hele interview met drievoudig Tour-winnaar Greg LeMond, die in Londen was voor de actiegroep Change... Cycling Now. De Amerikaan uit zijn ongenoegen over de UCI en stelt dat het fietsen snel moet veranderen.

Video en Audio

  • » Ehren: niet onze beste wedstrijd Audio De reactie van Den Bosch-coach Raoul Ehren na het 0-0 gelijkspel tegen Kampong in de...31 okt 2014, 22 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Federer-Raonic Video Beelden van de partij tussen Roger Federer en Milos Raonic in de kwartfinales van het...31 okt 2014, 1072 keer afgespeeld
  • » Kampong blij met punt tegen Den Bosch Audio De reactie van Kampong-coach Stijn van Roosendaal na het 0-0 gelijkspel in en tegen Den Bosch in de...31 okt 2014, 22 keer afgespeeld

Meer video en audio