'PKK rekruteert ook in Nederland'

55 PKK-aanhangers werden vandaag opgepakt op een vakantiepark in Ellemeet»
55 PKK-aanhangers werden vandaag opgepakt op een vakantiepark in Ellemeet Omroep Zeeland

De inlichtingendienst AIVD zegt dat ook in Nederland Koerden worden gerekruteerd om tegen het Turkse leger te vechten. De Nationale Recherche pakte vanochtend 55 PKK-aanhangers op op een vakantiepark in Zeeland.

Het eerste contact met mogelijke aanhangers wordt gelegd tijdens Koerdische festivals en andere sociale en culturele bijeenkomsten. De jongeren krijgen daarna huisbezoek van een PKK-kaderlid, waarbij wordt getoetst of zij ontvankelijk zijn voor de ideeën van de PKK.

Als dat zo is, worden ze uitgenodigd voor een opleidingskamp. Daarvan zijn er in Nederland de afgelopen tien jaar tientallen geweest met gemiddeld vijftien jongeren per kamp, zegt de AIVD.

Militaire training

In het opleidingskamp krijgen ze les over de doelstellingen en de geschiedenis van de PKK en ook theoretisch onderwijs in gevechtstechnieken. Jongeren die geschikt lijken om voor de PKK te vechten, reizen ten slotte naar Noord-Irak voor een militaire training.

Volgens de AIVD hebben zich de afgelopen 20 jaar zeker 22 mensen bij de PKK aangesloten die een Nederlandse nationaliteit hadden of over een Nederlandse verblijfsstatus beschikten. Van hen zijn er zeker 13 omgekomen.

Deel deze pagina

Video

55 PKK-aanhangers opgepakt in Zeeland

Op een vakantiepark in Zeeland zijn vanochtend 55 PKK-aanhangers opgepakt. De recherche was door de AIVD ingelicht over de... bijeenkomst op dit park.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4735 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5938 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4825 keer afgespeeld

Meer video en audio