'Sandy Island fout walvisvaarder'

Sandy Island is wel ingetekend op verschillende kaarten»
Sandy Island is wel ingetekend op verschillende kaarten NOS

De bron voor het zogenaamde bestaan van het eilandje Sandy bij Australië was een walvisvaarder. Dat zegt een wetenschapper uit Nieuw-Zeeland die onderzocht hoe het eiland ooit op meteorologische en andere kaarten is terechtgekomen.

Anderhalve week geleden werd bekend dat er helemaal geen eiland Sandy in de Stille Oceaan ligt, terwijl het eiland al sinds mensenheugenis op de kaarten staat.

Volgens de Nieuw-Zeelander heeft een walvisvaarder in 1876 voor het eerst gesproken over het eiland. De kapitein van het schip Velocity schreef over een "flinke branding bij de Sandy Eilanden".

Fout gemaakt

De wetenschapper denkt dat de kapitein een fout heeft gemaakt. "Misschien dat er door een rif hoge golven waren. Misschien waren ze van koers geraakt. Er zijn tal van mogelijkheden."

Zijn inschatting is dat de kapitein het eiland op de kaart zette en dat die kaarten daarna zonder controle zijn gekopieerd. Daardoor stond zelfs na 136 jaar een eiland dat nooit heeft bestaan op de kaarten van bijvoorbeeld de CIA, weerbureaus en Google Maps.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio