Gangster dood bij overval geldauto

De gepantserde auto kwam na de explosie op zijn kant in de berm te liggen»
De gepantserde auto kwam na de explosie op zijn kant in de berm te liggen AFP

In Frankrijk is donderdag een Belgische gangster om het leven gekomen bij een spectaculaire overval op een geldwagen. De springlading die hij op een deur van de auto had aangebracht, ontplofte te vroeg waardoor de man dodelijk werd verwond.

Het incident speelde zich af in Signy-le-Petit in de Franse Ardennen. Volgens de Franse politie was de overval het werk van professionals, die een methode gebruikten die in Frankrijk nooit eerder was toegepast.

De drie overvallers wisten precies welke route het geldtransport zou nemen en wanneer. Om de wagen tot stilstand te dwingen, begroeven ze explosieven in het wegdek. Die moesten ontploffen op het moment dat de geldauto passeerde.

Onthoofd

Het was de bedoeling dat zo de banden werden vernield, zodat de wagen niet verder kon. Maar de lading was zo zwaar, dat de gepantserde auto op zijn kant in de berm kwam te liggen. Twee van de drie geldkoeriers raakten zwaargewond.

Terwijl twee overvallers hen onder schot hielden, plaatste de Belgische gangster Concetto 'Tino' Cianciolo (51) semtex op de achterdeur om die open te krijgen.

Het semtex ontplofte voordat Cianciolo dekking had gezocht. Hij werd geraakt door een deel van de achterklep en was op slag dood. De klap had hem zo goed als onthoofd.

Vluchtauto

De twee andere overvallers stopten het lijk in de achterbak van hun auto en gristen nog zo'n 250.000 euro mee. Net voor de Belgische grens dropten zij het lijk van hun collega in een bos. Daar werd het vrijdag door een jager gevonden.

De vluchtauto werd later uitgebrand teruggevonden in de buurt van de Belgische stad Charleroi.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Onderzoek crashsite wordt lastig" Audio Premier Mark Rutte kondigde vanmiddag aan dat Nederland de leiding krijgt over het onderzoek naar...22 jul 2014, 43 keer afgespeeld
  • » Poetin veroordeelt sancties Video President Poetin veroordeelt de sancties tegen zijn land. De Russische president deed een oproep...22 jul 2014, 2642 keer afgespeeld
  • » Lichamen slachtoffers naar kazerne Hilversum Video De lichamen van de slachtoffers worden vanaf morgen via Eindhoven Airport, naar Hilversum gebracht.22 jul 2014, 2379 keer afgespeeld

Meer video en audio