Ambassadeurs Israël op het matje

Een illegale joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever»
Een illegale joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever AFP

Groot-Brittannië en Frankrijk roepen de Israëlische ambassadeur in hun land op het matje. De landen zullen tijdens de gesprekken met de ambassadeurs duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met het besluit van Israël om 3000 huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen vormt de bouw van de huizen een bedreiging voor een tweestatenoplossing. Groot-Brittannië heeft de Israëlische regering opgeroepen het besluit terug te draaien, staat in een verklaring.

Gelegenheid

Ook andere Europese landen hebben zorgen geuit over het besluit van Israël. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren dat hij bezorgd en teleurgesteld is. Als de Israëlische bouwplannen doorgaan, dan is dat vrijwel zeker de nekslag voor het vredesproces, waarschuwde Ban.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ontmoet vandaag de Israëlische ambassadeur voor een kennismakingsgesprek dat al was gepland. Hij heeft laten weten dat hij van die gelegenheid gebruik maakt om de Nederlandse positie nogmaals duidelijk te maken. Nederland riep Israël gisteren op af te zien van de bouw van 3000 nieuwe woningen in Israëlische nederzettingen in de Palestijnse Gebieden.

Deel deze pagina

Video

  • video Ambassadeurs Israël op het matje geroepen Zowel Groot-Brittannië als Frankrijk roept de Israëlische ambassadeur op het matje. Aanleiding is de... aankondiging van Israël om nog eens 3000 huizen te bouwen in de bezette Westelijke Jordaanoever.
  • video E1-project bedreigt Palestijnse doorgang Westoever De Israëlische regering wil 3000 huizen bijbouwen in Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. De... voltooiing van dit 'E1-project' zou de doorgaande weg van de Palestijnse gebieden afsnijden.

Audio

  • Kritiek uit Westen op huizenbouw Israël Veel kritiek uit het Westen op de beslissing van Israël om 3000 te huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke... Jordaanoever. Onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Duitsland hebben van zich laten horen. U hoort correspondent Monique van Hoogstraten.

Foto

Het zogenoemde E1-gebied ten oosten van JeruzalemHet zogenoemde E1-gebied ten oosten van Jeruzalem

Het zogenoemde E1-gebied ten oosten van Jeruzalem

NOS

Video en Audio

Meer video en audio