Halsema onderzoekt Amarantis

Femke Halsema»
Femke Halsema Eva Jinek op zondag

Femke Halsema, oud-partijleider van GroenLinks, gaat nader onderzoek doen naar de misstanden bij onderwijsinstelling Amarantis. Minister Bussemaker heeft haar daarvoor gevraagd.

Bussemaker wil dat de onderste steen boven komt. De conclusies van het onderzoek over de scholengroep dat vandaag is gepresenteerd zijn volgens Bussemaker "verontrustend en liegen er niet om".

Cultuurverandering

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat bestuurders en toezichthouders "echt kritischer en verantwoordelijker" te werk moeten gaan. Ze pleit voor een cultuurverandering in het onderwijs. "Dat vraagt om toezichthouders die durven te oordelen en het bestuur en elkaar kritisch aanspreken."

Ook de overheid zelf moet volgens Bussemaker meer oog hebben voor signalen dat het niet goed gaat met een overheidsinstelling en eerder ingrijpen.

Aangifte

De minister heeft Halsema gevraagd om nader onderzoek te doen naar zelfverrijking en persoonlijke bevoordeling door bestuurders van Amarantis. Op basis van dat vervolgonderzoek zal ze besluiten of er aanleiding is om aangifte te doen.

Deel deze pagina

Audio

  • Bussemaker: er zijn op alle niveaus fouten gemaakt Minister Bussemaker van Onderwijs heeft het rapport van de commissie over onderwijsinstelling Amarantis inmiddels gelezen.... Verslaggever Marcel Bril sprak met haar.
  • 'Situatie Amarantis schokkend en onthutsend' Niet alleen het bestuur faalde, ook het toezicht. Zojuist is het officiële onderzoeksrapport over de financiële problemen en... misstanden bij scholengemeenschap Amarantis bekend gemaakt en aangeboden aan de minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Verslaggever Trudy van Rijswijk is erbij.

Video

'Alle betrokkenen Amarantis hebben gefaald'

Alle betrokkenen bij de onderwijskoepel Amarantis hebben gefaald. Niet alleen de bestuurders, maar ook de Raad van Toezicht, de... Onderwijsinspectie, het ministerie en de accountants. Dat concludeert de commissie, die in mei ingesteld werd naar aanleiding van ernstige financiële problemen bij de scholenkoepel. Die commissie presenteert op dit moment haar eindrapport.

Video en Audio

Meer video en audio