Druk op Noord-Korea om raketproef

Raketbasis bij Pyongyang, Noord-Korea»
Raketbasis bij Pyongyang, Noord-Korea EPA

Rusland en China hebben Noord-Korea opgeroepen om de zaterdag aangekondigde raketproef niet door te laten gaan. Beide landen hebben van oudsher nauwe banden met het bewind in Pyongyang.

"We doen een dringend beroep op de regering om het besluit voor de lancering te heroverwegen", staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wijst Rusland Noord-Korea op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die de lancering van ballistische raketten verbiedt.

China reageerde minder scherp, maar sprak wel zijn zorg uit over het Noord-Koreaanse voornemen. Het land roept "alle partijen" op om geen stappen te zetten waardoor de spanning in de regio verder kan oplopen.

Kernwapenprogramma

Noord-Korea kondigde zaterdag aan dat er tussen 10 en 22 december opnieuw een langeafstandsraket zal worden gelanceerd. In april mislukte een soortgelijke proef. Die lancering leidde wereldwijd tot felle reacties.

Algemeen wordt aangenomen dat de raketproeven onderdeel zijn van een geheim Noord-Koreaans kernwapenprogramma. Noord-Korea zegt dat er met de raket een satelliet in een baan om de aarde wordt gebracht.

Deel deze pagina

Video

Oproep aan Noord-Korea: stop lancering raket

De internationale gemeenschap probeert te voorkomen dat Noord-Korea de komende weken een langeafstandsraket lanceert. Onder meer... China, Rusland en Japan hebben het communistische land met klem opgeroepen daarvan af te zien.

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 2777 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 2905 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 1116 keer afgespeeld

Meer video en audio