Boycot referendum rechters Egypte

Aanhangers van president Morsi voor het gerechtsgebouw»
Aanhangers van president Morsi voor het gerechtsgebouw AFP

Rechters in Egypte weigeren toezicht te houden op het referendum over de grondwet, dat over twee weken wordt gehouden. Een vereniging die alle rechters in het land vertegenwoordigt heeft dat bekendgemaakt.

Het besluit werd gisteravond laat bekend, op de dag dat het Constitutionele Hof zijn werkzaamheden neerlegde. Het hof wilde gisteren bijeenkomen om te bepalen of de grondwetcommissie wettig is. Doordat duizenden aanhangers van president Morsi buiten het gerechtsgebouw protesteerden, werd de zitting opgeschort. De rechters verklaarden dat ze hun werk niet meer kunnen doen door de druk van de islamisten.

Zwarte dag

Oppositiegroepen hebben aangekondigd morgen opnieuw de straat op te gaan om te protesteren tegen het referendum. Tegenstanders van president Morsi vinden de grondwet veel te islamitisch van aard. De president heeft volgens hen ook zijn belofte gebroken door een referendum uit te schrijven zonder dat er brede consensus is over het concept.

Het Constitutionele Hof sprak gisteren van "de zwartste dag in de geschiedenis van het Egyptische recht".

Deel deze pagina

Audio

  • Sander van Hoorn: rechters willen een principieel punt maken Egypte verkeert in een diepe constitutionele crisis. Gisteren zouden de hoogste rechters zich uitspreken over de nieuwe grondwet,... maar ze weigerden dat te doen. Volgens de rechters wordt hen het werk onmogelijk gemaakt door de aanhang van president Morsi; de Moslimbroederschap. Correspondent Sander van Hoorn vertelt.

Video en Audio

Meer video en audio