EU-landen, VN waarschuwen Israël

Israël wil 3000 huizen bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem»
Israël wil 3000 huizen bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem AFP

Verscheidene Europese landen, waaronder Nederland, hebben protest aangetekend bij Israël vanwege de aangekondigde bouw van zo'n 3000 huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat vooral Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland de plannen scherp hebben veroordeeld. De landen eisen dat Israël de plannen terugdraait.

De Nederlandse ambassadeur, Caspar Veldkamp, zou zondag hebben gewaarschuwd dat Israël de steun van Nederland dreigt te verliezen. Als Israël de bouwplannen doorzet, zou Nederland het Israëlische beleid bij bijvoorbeeld stemmingen bij de Verenigde Naties niet langer kunnen steunen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon gisteravond niet bevestigen dat de ambassade dergelijke stappen heeft gezet.

De Duitse ambassade bracht volgens Haaretz een vergelijkbare boodschap over. De verwachting is dat bondskanselier Merkel de Duitse bezwaren donderdag kenbaar maakt aan de Israëlische premier Netanyahu, die dan een bezoek brengt aan Berlijn.

Niet onder de indruk

Ook EU-ambassadeur Andrew Standley heeft Israël om opheldering gevraagd. Hij zou Israël erop hebben gewezen dat de bouwplannen strijdig zijn met eerdere beloftes van Israël om geen stappen te zetten die kunnen leiden tot een escalatie.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren bezorgd en teleurgesteld te zijn. Als de Israëlische bouwplannen doorgaan, dan is dat vrijwel zeker de nekslag voor het vredesproces, waarschuwde Ban.

Premier Netanyahu toonde zich zondag nauwelijks onder de indruk van de Europese bezwaren. "Wij bouwen verder in Jeruzalem en op alle plekken die voor Israël van belang zijn", zei hij na de ministerraad.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Ondernemers moeten zich uitspreken" Audio Terwijl de schaduw van een Russische invasie nog steeds over Oekraïne hangt, roept de Britse...22 aug 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Hamas liquideert informanten op straat Video Confronterende beelden uit de Gazastrook, van executies. 18 mogelijke informanten van Israël werden...22 aug 2014, 2121 keer afgespeeld
  • » Porosjenko hekelt konvooi Video De Russen hebben vanmorgen besloten om zonder toestemming van Oekraïne hun hulpkonvooi de grens...22 aug 2014, 8569 keer afgespeeld

Meer video en audio