Aanpak van fraude met pgb's

 »
  ANP

Staatssecretaris Van Rijn van VWS komt met een scherpere aanpak van fraude met pgb's (.pdf). Het OM heeft het vermoeden dat er voor tientallen miljoenen euro's wordt gefraudeerd met de persoonsgebonden budgetten.

Van Rijn wil de pgb-regeling minder fraudegevoelig maken, onder meer door het pgb niet meer contant uit te betalen. Verder wordt het huidige patiëntenbestand opgeschoond en komen er 22 extra inspecteurs die zich fulltime bezighouden met deze vorm van fraude.

Nauwelijks controle

De Inspectie SZW, de FIOD en de politie hebben de pgb-fraude onderzocht. Het blijkt dat ook malafide zorgbureaus pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten. Ze sluizen het geld vervolgens weg. Controle is er nauwelijks.

Bovendien zijn er mensen die het geld niet gebruiken voor zorg, maar voor andere doeleinden. Bij maar ongeveer 5 procent wordt gecontroleerd of het geld aan zorg wordt besteed. Het komt voor dat psychiaters en andere artsen valse diagnoses stellen, waarmee mensen onterecht een pgb kunnen aanvragen.

Terugvorderen

Voor de bestrijding van de pgb-fraude is voor de komende twee jaar 15 miljoen euro uitgetrokken. Justitie hoopt het gefraudeerde geld te kunnen terugvorderen.


Deel deze pagina

Video

  • video Van Rijn: aanpak van fraude met pgb's Er komt een nieuwe aanpak om fraude met persoonsgebonden budgetten aan te pakken. Staatssecretaris Van Rijn... heeft een aantal maatregelen aangekondigd omdat er vermoedelijk voor tientallen miljoenen euro's wordt gefraudeerd met de pgb's.
  • video 'Pgb-bemiddelingsbureau rekende met dagen van 48 uren' Funs Haagmans ontdekte twee keer fraude bij bemiddelingsbureaus die het pgb van zijn vrouw behandelden. Er... komen nu 22 inspecteurs om de fraude aan te pakken.

Audio

  • Van Rijn (PvdA): elke euro fraude is er een te veel PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat fraude met de persoonsgebonden budgetten (PGB) harder aanpakken. Dat... maakt het ministerie gisteren bekend. Volgens Van Rijn blijkt uit onderzoek dat er fors gefraudeerd wordt met de pgb's.

Video en Audio

Meer video en audio