Nominaties sporters van 2012

Dione de Graaff en Toine van Peperstraten»
Dione de Graaff en Toine van Peperstraten NOS

Op dinsdag 18 december wordt in de RAI in Amsterdam bekendgemaakt wie zich Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2012 mogen noemen.

Vanzelfsprekend zijn dit jaar de olympiërs goed vertegenwoordigd onder de genomineerden.

Bij de heren gaat de strijd tussen Epke Zonderland, Dorian van Rijsselberghe en Stefan Groothuis. Bij de vrouwen zijn er zelfs vier gegadigden: Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos, Adelinde Cornelissen en Marit Bouwmeester.

Epke, Dorian of Stefan

Groothuis is als niet-olympiër de vreemde eend in de bijt bij de mannen. De schaatser werd in januari wereldkampioen sprint, verbeterde tegelijkertijd het wereldrecord op de sprintvierkamp en werd in maart ook nog wereldkampioen op de 1.000 meter.

Surfer Van Rijsselberghe toonde zich op het water van Weymouth superieur door al voor de medalrace verzekerd te zijn van olympisch goud. En ook de medalrace was een prooi voor de wereldkampioen van 2011.

Zonderland deed de wereld versteld staan met zijn unieke drievoudige sprong (Cassina-Kovacs-Kolman) aan de rekstok, waarmee hij olympisch goud won. De Fries was in een ongekend hoogstaande finale de beste met een score van 16,533.

Ranomi, Marianne, Adelinde of Marit

Bij de vrouwen is titelhoudster Kromowidjojo opnieuw genomineerd. Ze ontpopte zich als zwemkoningin van Londen door twee keer goud (op de 50 en 100 meter vrije slag) en een keer zilver (op de 4x100 meter estafette) te pakken.

Vos, al twee keer uitgeroepen tot beste sportvrouw, legde haar wil op aan het wielerpeloton met de WK-titel op de weg en olympisch goud als hoogtepunten. Ze werd ook wereldkampioen veldrijden en schreef de Ronde van Italië op haar naam.

Voor dressuuramazone Cornelissen leverden de Spelen zilver en teambrons op. Samen met haar paard Parzival veroverde ze ook de wereldbeker.

Zeilster Bouwmeester werd wereldkampioene in de Laser Radial-klasse en voegde daar olympisch zilver aan toe. In de medalrace maakte ze met nog drie anderen kans op goud. Ze hield twee van de drie concurrenten achter zich.

Overige nominaties

Kromowidjojo is met de estafetteploeg (zilver) ook in de race voor de Beste Sportploeg. De hockeysters, die hun olympische titel prolongeerden, en de estafettemannen, die goud wonnen op de EK atletiek, zijn de andere genomineerden.

Ook de kanshebbers voor Coach van het Jaar haalden succes op de Spelen: Max Caldas met de hockeydames, Jacco Verhaeren met de zwemploeg en Daniël Knibbeler is de man achter Zonderland.

Motocrosser Jeffrey Herlings dankt zijn nominatie voor Talent van het Jaar aan zijn wereldtitel in de MX2. BMX'er Laura Smulders won olympisch brons en atleet Tim Dekker pakte brons op de meerkamp tijdens het jeugd-WK.

Er zijn liefst tien genomineerden voor Gehandicapte Sporter van het Jaar. Marc Evers, Marjolijn Buis, Mirjam de Koning, Kathrin Goeken/Kim van Dijk, Marlou van Rhijn, Michael Schoenmaker, Kelly van Zon, het Sonarteam, Esther Vergeer en Lisette Teunissen haalden paralympisch goud.

Deel deze pagina

Nieuws

Dit artikel zit in dossier...

NOS | NOC*NSF Sportgala

Video Uitdelen gouden enveloppes

 • video Nominaties Sportman 2012 Dione de Graaff en Toine van Peperstraten maken de nominaties voor Sportman van het Jaar 2012 bekend.
 • video Nominaties Sportvrouw 2012 Dione de Graaff en Toine van Peperstraten maken de nominaties voor Sportvrouw van het Jaar 2012 bekend.
 • video Nominaties Sportploeg 2012 Dione de Graaff en Toine van Peperstraten maken de nominaties voor Sportploeg van het Jaar 2012 bekend.

Video Genomineerde mannen

Epke Zonderland wint goud in de rekstokfinale met een score van 16,533.

 • OS 2012: gouden oefening Epke

  Epke Zonderland wint goud in de rekstokfinale met een score van 16,533.

 • OS 2012: goud Van Rijsselberghe

  Dorian van Rijsselberghe is na de negende race al zeker van goud in de RS:X-klasse op de Olympische Spelen... 2012.

 • Stefan Groothuis wereldkampioen sprint

  Nederland heeft een nieuwe wereldkampioen: schaatser Stefan Groothuis. Hij won gisteravond laat het WK-sprint... in Calgary, door op de slotafstand, de duizend meter, de favoriete Zuid-Koreanen te verslaan. De laatste Nederlander die het WK-sprint won was Erben Wennemars in 2005.

 • WK-goud Groothuis op 1.000 meter

  Stefan Groothuis verovert bij de WK afstanden 2012 de wereldtitel op de 1.000 meter. Kjeld Nuis, zijn directe... tegenstander, werd tweede.

Video Genomineerde vrouwen

Ranomi Kromowidjojo won na de 100 meter vrije slag ook de 50 meter vrije slag in Londen. De Wit-Russin... Aliaksandra Herasimenia werd tweede en Marleen Veldhuis sloot haar loopbaan af met olympisch brons.

 • OS 2012: weer goud Kromowidjojo

  Ranomi Kromowidjojo won na de 100 meter vrije slag ook de 50 meter vrije slag in Londen. De Wit-Russin... Aliaksandra Herasimenia werd tweede en Marleen Veldhuis sloot haar loopbaan af met olympisch brons.

 • OS 2012: goud Kromowidjojo

  Verslag van de finale van de 100 meter vrije slag bij de dames op de Olympische Spelen in Londen, met de... glorieuze overwinning van Ranomi Kromowidjojo.

 • OS 2012: Vos pakt goud in Londen

  De slotfase van de wegwedstrijd voor vrouwen. Marianne Vos wint de sprint voor de Britse Elizabeth Armitstead... en de Russische Olga Zabelinskaya.

 • WK 2012: Vos wint goud in Limburg

  De slotfase van de wegrace bij de vrouwen tijdens de WK wielrennen van 2012 in Limburg. Marianne Vos kroont... zich - na 2006 - voor de tweede keer tot wereldkampioene.

 • OS 2012: 'slechts' zilver Cornelissen

  De zilveren kür van Adelinde Cornelissen tijdens de individuele dressuurfinale op de Olympische Spelen 2012... in Londen.

 • OS 2012: Cornelissen stelt brons veilig

  De kür van Adelinde Cornelissen en haar paard Parzival op de slotdag van de landenwedstrijd dressuur. Ze... zette een score neer van 81,986%.

 • OS 2012: zilver Bouwmeester

  In de Laser Radial-klasse vaart Marit Bouwmeester als tweede over de finish in de olympische medalrace. De... Chinese Xu Lijia wint goud, de Belgische Evi van Acker brons.

Video en Audio

 • » Van Basten, van speler tot coach Video Een overzicht van de spelers- en trainersloopbaan van Marco van Basten, die op 31 oktober 2014...30 okt 2014, 5601 keer afgespeeld
 • » ATP Parijs 2014: Murray-Dimitrov Video Beelden van de partij tussen Andy Murray en Grigor Dimitrov in de derde ronde van het...30 okt 2014, 2010 keer afgespeeld
 • » Brändle breekt uurrecord Voigt Video Het werelduurrecord heeft een nieuwe houder. Precies 42 dagen na het record van de Duitser Jens...30 okt 2014, 5254 keer afgespeeld

Meer video en audio