Heldenontvangst president Abbas

Bij de regeringsgebouwen van Abbas hadden zich zo'n 5000 juichende aanhangers verzameld.»
Bij de regeringsgebouwen van Abbas hadden zich zo'n 5000 juichende aanhangers verzameld. AFP

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is de Palestijnse president Abbas als een held onthaald na zijn terugkeer uit New York. Daar stemden de Verenigde Naties afgelopen week in met het verlenen van de status van waarnemend niet-lid aan de Palestijnen.

Bij de regeringsgebouwen van Abbas hadden zich zo'n 5000 juichende aanhangers verzameld. Ze zwaaiden met vlaggen en lieten ballonnen op in de kleuren van de Palestijnse vlag.

Luidkeels ja

"Nu hebben we een staat. De wereld heeft luidkeels 'ja' gezegd tegen de staat Palestina", zei Abbas tegen zijn aanhangers. Hij beloofde dat hij zal streven naar het smeden van eenheid tussen Fatah dat het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft en Hamas dat in de Gazastrook de macht heeft.

De nieuwe status bij de VN geeft de Palestijnen meer armslag op diplomatiek terrein. Zo kunnen ze makkelijker toetreden tot VN-organisaties en een beroep doen op internationale organisaties als het Internationaal Strafhof.

Deel deze pagina

Video

Abbas als held ontvangen op Westelijke Jordaanoever

President Abbas keerde terug uit de Verenigde Staten, waar de Palestijnse gebieden bij de VN de status van waarnemersstaat kregen.... Bij terugkomst werd hij als een held ontvangen.

Audio

  • Abbas groots onthaald bij terugkeer uit New York Door duizenden werd hij onthaald, de Palestijne president Abbas, gisteren in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Abbas... keerde terug van de VN in New York, waar hij voor de Palestijnen de status van 'waarnemende staat' wist binnen te halen.

Video en Audio

Meer video en audio