Waar ruziën Egyptenaren over?

Aanhanger van president Morsi in Caïro»
Aanhanger van president Morsi in Caïro AFP

De nieuwe grondwet die president Morsi van Egypte voorstelt, drijft de Egyptische bevolking steeds verder uit elkaar. Liberalen in Egypte zijn bang dat Morsi via de nieuwe grondwet allerlei streng islamitische wetten wil opleggen. Aanhangers van Morsi staan juist achter die wetten. En beide partijen willen ver gaan om hun eigen standpunt te verdedigen.

In de nieuwe grondwet staat een aantal omstreden punten.

  • De fundamenten van de Islamitische Wet moeten leidend zijn in de Egyptische wetgeving.
  • Nieuwe islamitische wetten moeten voorgelegd worden aan islamitsche geestelijken, voordat ze doorgevoerd worden.
  • Het beledigen van de profeet Mohammed wordt verboden.

Boos

Liberalen en christenen liepen afgelopen vrijdag al boos weg bij een bijeenkomst van de commissie die de grondwet schreef. Ze vonden dat hun commissie was overgenomen door islamisten en hadden niet het idee dat ze ook maar iets in te brengen hadden. De commissie stemde vervolgens, zonder de liberalen en christenen, in met de grondwet.

Aanhangers van Morsi verdedigen de nieuwe grondwet juist fanatiek. Vanochtend blokkeerden ze de ingang van het gebouw waar het Grondwettelijk Hof zou samenkomen. Dat hof weigerde daarna nog verder te werken. De aanhangers van Morsi vreesden dat het hof de grondwetcommissie buiten de wet zou plaatsen.

Boycotten

Over twee weken mag de Egyptische bevolking zich in een referendum uitspreken over de nieuwe grondwet. Islamisten zullen dan zeker voorstemmen. Maar het is de vraag of dat genoeg is voor een meerderheid.

Eén voordeel hebben de islamisten wel. Ze zijn veel beter georganiseerd dan de liberale tegenstanders van de grondwet. Veel van die tegenstanders zullen straks bij het referendum tegen de nieuwe grondwet stemmen, maar er zijn er ook die het referendum willen boycotten.

Deel deze pagina

Video

  • video Sander van Hoorn: de vraag is 'ben je voor of tegen Morsi?' President Morsi heeft bekend gemaakt dat de inwoners van Egypte over twee weken in een referendum stemmen... over de nieuwe grondwet. De grondwet leidt tot grote spanningen in Egypte. Vandaag zou het Constitutionele Hof zich erover buigen. Maar de rechters voelen zich zo bedreigd door aanhangers van Morsi, dat ze hun werk hebben neergelegd.
  • video Besluit commissie Egypte uitgesteld Het Constitutionele Hof in Egypte heeft een besluit over de grondwetcommissie uitgesteld. Buiten het... gerechtsgebouw stonden duizenden aanhangers van president Morsi, om te verhinderen dat de rechters het gebouw binnen gingen. Naar het voor vandaag geplande besluit was met spanning uitgezien.

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio